Databáze lží: Andrej Babiš a manželka v Dubaji

Redakce Neovlivní.cz buduje databázi lží, v níž si může každý snadno dohledat, kdy který politik lhal. Lži veřejných činitelů ověřujeme klasickými, ale i investigativním postupy. O projektu více zde.

«« Zpátky do databáze lží

Andrej Babiš: Moje žena šla do Dubaje, protože se bála….Moje žena to nevěděla. Proto jsem ji vyhnal pryč.”

Nestává se to často, aby se politik usvědčil ze lži sám. Nadto během svého jednoho a toho samého projevu.

Premiér Andrej Babiš to dokázal v neděli, v televizi CNN Prima News. A to ve chvíli, kdy obhajoval únorový výlet svojí ženy a dcery do Dubaje. Na ten upozornil Jaroslav Kmenta, když premiéra veřejně na Twitteru požádal o vysvětlení.


Foto: Shutterstock.com

Babiš ale na toto téma dosud odmítal komunikovat. A promluvil až na bezpečné půdě v živém vysílání ve spřátelené CNN Prima News.

Aniž se ho na to moderátorka rozhovoru zeptala, Babiš prohlásil, že jeho žena Monika byla v Dubaji kvůli výhružkám jeho rodině.

“8. ledna mi řekla policie, že je člověk, který chce zastřelit mou rodinu. Měli jsme hlídaný barák, ten člověk byl zatčen ve Španělsku. A ano, moje žena šla do Dubaje, protože se bála,” řekl v televizi premiér.

Vzápětí ovšem pronesl další větu, z níž je zřejmé, že v jednom či druhém případě nemluví pravdu. Jeho výroky se totiž navzájem vylučují.

Podle druhé verze totiž Monika Babišová až do nedělního vystoupení svého muže v televizi o hrozbě nevěděla. “Nechci to komentovat, protože moje žena to nevěděla. Dozvěděla se to až teď. Proto jsem ji vyhnal pryč.”

Která z výše popisovaných vět platí – Monika věděla nebo Monika nevěděla – to není možné zjistit. Premiér totiž dlouhodobě rozhovory poskytuje jen na bezpečné půdě, na nepříjemné dotazy nezávislých médií neodpovídá.

Policie sice potvrdila, že vyšetřuje jednoho muže kvůli výhružkám premiérovi, okolnosti cesty Moniky Babišové do Dubaje to ale neosvětlilo.

Není totiž jasné, proč policie povolila někomu, o kom premiér tvrdí, že se měl stát terčem vraždy, aby odcestoval do Spojených arabských emirátů. Pokud je hrozba skutečně vážná, policie zpravidla ohrožené střeží na neznámém místě nebo mají přidělenou ochranku. V tomto případě by musela odjet s Monikou Babišovou a její dcerou do Dubaje. Za státní peníze.


«« Zpátky do databáze lží


Partner projektu Databáze lží vzniká díky podpoře Martina Hájka


Zdroj náhledové foto: Shutterstock.com

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email