Profil: Malá velká pirátka

Nenechte se zmást slzami ze soudní síně. Olga Richterová ví, za čím jde. A není radno ji podceňovat.

Všichni, kdo ji dobře znají, přidávají k jejímu jménu charakteristiku „extrémně pracovitá“. Ještě před čtyřmi lety byla pouhou opoziční zastupitelkou v desátém pražském obvodu a věnovala se hlavně svým maličkým dětem. Pak ji nečekaný úspěch Pirátů ve sněmovních volbách katapultoval do poslaneckých lavic. Přišla tam s chůvou a pětiměsíčním synem na ruce. Od té doby ušla obrovskou cestu. Vypracovala se v partajní hierarchii, etablovala se v sociální politice; na veškeré debaty chodí perfektně připravená. Kdo je Olga Richterová, pirátka, která se nebojí otevřeně si říct o křeslo v příští vládě?

Je to pár měsíců, co jsem v zákulisí televizního studia čekala na Olgu Richterovou. Pozvala jsem si ji na rozhovor a před živým vysíláním jsem chtěla ještě rychle připomenout okruhy hovoru. Byla to rutina – Richterová už byla v té době, na podzim roku 2020, v zásadě zkušená politička, ostřílená Poslaneckou sněmovnou, první místopředsedkyně Pirátů, která chodila z rozhovoru do rozhovoru. Řeč měla být o covidové krizi. Zkrátka rutina.

Za řečnickým pultíkem, červenec 2020. Foto: Pirátská strana

„Já se strašně omlouvám, mám hroznou trému. Vím, že bych ji už mít neměla, ale v televizi před vysíláním ji mám,” spustila na úvod nejvýše postavená pirátka, když jsme si třásly rukou. A opravdu: jak se blížila do studia a usedala za pultík pro hosty, nervozita rostla. Až jsem se začala bát, jestli na dotazy vůbec zvládne odpovídat.

S každým vystoupením tréma Olgy Richterové mizí. A je na čase. Pokud se Pirátům podaří dotáhnout koalici se Starosty a nezávislými až do voleb a udržet přízeň voličů, kterou jim slibují průzkumy, o Richterové ještě uslyšíme. Už teď totiž jasně říká: Jestli budeme skládat vládu, o místo v ní si řeknu. Chce být ministryní práce a sociálních věcí.

„Vtipné je, že je to oblast, kterou jsem nestudovala a ani jsem si ji příliš osobně nevybrala. Chtěla jsem spíše školství. Jenže my to tehdy dělili tak, že jsme si poslali tabulku, do které měl každý napsat, čemu se chce věnovat. Já měla 4,5měsíčního syna, a než jsem se k tabulce dostala, byla volná právě už jen oblast práce a sociálních věcí. A tak jsem si ji vzala,” vyprávěla mi jednou v autě cestou na debatu o rozdělené české společnosti a o tom, jak řešit palčivý společenský problém, desítky tisíc lidí v bytové nouzi. Stejnou historku ale sama přiznala i Pirátům na jejich vnitrostranickém debatním fóru, když se před Vánoci ucházela o post lídra sněmovní kandidátky v Praze. A dostala ho.

Z aktivistky, opoziční zastupitelky na Praze 10, absolventky překladatelství na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a ženy na mateřské dovolené se v roce 2017 trochu nečekaně vyhoupla do Poslanecké sněmovny. Vynesl ji tam tehdy překvapivě silný výsledek Pirátů.

„Já jsem naprosto nepočítala s tím, že budu zvolená. Byla jsem máma na mateřské dovolené, která chodila jednou měsíčně na zastupitelstvo Prahy 10 a jednou za čtvrt roku jsem jela na zasedání republikového výboru Pirátů. Zajímalo mě, kam strana směřuje, a podílela jsem se i na přípravě programu, ale to všechno se dalo dělat po večerech, kdy se o děti postaral manžel. To se po volbách samozřejmě změnilo. A je to tedy masakr, i když jsem měla obrovské štěstí, že se mi podařilo sehnat skvělou chůvu, která je se mnou od samého začátku,” vyprávěla před dvěma lety pro časopis Respekt.

Olga Richterová složila slib poslankyně, mladšímu synovi nebylo ani pět měsíců. Foto: Pirátská strana

Ve sněmovně zaujala Richterová okamžitě. Nejdříve fungovala pro média trochu jako kuriozita. Prvně proto, že se do sněmovny dostala spolu s bratrem Mikulášem Ferjenčíkem, který vedl Piráty v Pardubickém kraji. A hned poté proto, když do sněmovny poprvé jela se svým pětiměsíčním synem Melicharem. Ten s ní ostatně strávil i první měsíce poslancování. Richterová si totiž vyžádala poslaneckou kancelář se dvěma místnostmi. Jednou, ve které bude úřadovat, a druhou, kde by byla chůva se synem a poslankyně tam mohla odbíhat na kojení či chvilku hraní.

Proč není radno Olgu Richterovou podceňovat? To se dočtete v dubnovém vydání časopise Neovlivní.cz.

Koláž Neovlivní.cz

Zdroj náhledové foto: Pirátská strana

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email