Pozdvižené obočí. V EU a NATO nechápou kroky české vlády

Ve špiónském případu Vrbětice premiér a ministři dělají jednu botu za druhou

Když se ruští agenti GRU v roce 2018 pokusili v Británii otrávit bývalého ruského špiona Sergeje Skripala, politici evropských zemí a Spojených států společně vyhostili na 300 ruských diplomatů.


Výbuch ve Vrběticích Foto: Policie ČR

Když podle české vlády ti samí agenti GRU vyhodili do vzduchu muniční sklad ve Vrběticích a zabili při tom dva české občany, nestalo se zatím nic.

K solidárnímu vyhoštění ruských diplomatů se zatím nepřipojila žádná ze zemí EU či NATO. Německá kancléřka Angela Merkelová ani americký prezident Joe Biden dokonce k případu veřejně neřekli ani slovo.

Důvodem jsou nekonzistentní a nepředvídatelné kroky české vlády, zjistila redakce Neovlivní.cz v diplomatických kruzích EU a NATO.

“To, že český ministerský předseda najednou otočí a začne mluvit o výbuchu s dvěma mrtvými občany jako o útoku na zboží samozřejmě všechny odrazuje od toho, aby se v případu veřejně angažovali. Natož přistoupili k takovému kroku, jako je vyhoštění ruských diplomatů,” popsal vysoce důvěryhodný diplomatický zdroj důvody zdrženlivého postoje evropských politiků. A výslovně zmínil ještě podivnou cestu-necestu vicepremiéra Jana Hamáčka do Moskvy.

Zlehčování vrbětického útoku jen dva dny poté, co premiér oznámil vyhoštění 18 ruských diplomatů a rozpoutal tak diplomatickou válku s Ruskem, si povšiml i portál EUObserver. Server, který se specializuje na unijní dění, v úterý zveřejnil text s titulkem “Český lídr bagatelizuje ruský bombový útok”.

Kromě Babišova veletoče se v něm pozastavuje také nad mlčením české hlavy státu: “Proruský český prezident Miloš Zeman, politický spojenec Babiše, neřekl nic.”

Andrej Babiš sice včera udělal další úkrok a slova o “útoku na zboží” vzal s omluvou zpět, jestli to ale bude stačit, se ukáže už tento týden. V NATO i EU se bude o reakci spojenců znovu jednat. Jednání sice mají na starost kariérní diplomaté, kteří ovládají vyjednávací strategie a nepsané postupy, premiér už ale oznámil, že se hodlá angažovat i on osobně.

Požádali, nepožádali

Dosavadní vyjednávání vedená českými politiky přitom k ničemu nebyla. Jak se totiž ukázalo, vicepremiér Jan Hamáček na zasedání s unijními politiky výslovně nepožádal o solidární vyhoštění ruských diplomatů. “Podle zvyklostí to musí být v těchto konkrétních případech řečeno explicitně. Žádné alternativy, jak o nich mluvil váš vicepremiér,” uvedl další z diplomatů.

Jan Hamáček totiž v překladu řekl: “Dovolte, abych využil této příležitosti a požádal vás o solidaritu, buďto vyjádřením, nebo možným vyhoštěním pracovníků ruských zpravodajských služeb z evropské půdy.”

Jak to později komentovala pro SeznamZprávy česká eurokomisařka Věra Jourová: “Nebyla tam nějaká specifikace, jakým způsobem by se to mělo stát. To znamená, že to možná bylo částečně nějaké nedorozumění.”

Co ve skutečnosti Rusy zajímá

Premiér Andrej Babiš ale bez ohledu na pravidla hry dál trval na svém. “Nevím, z jakých důvodů pan Borrell (šéf unijní diplomacie pozn. Neo) to nepochopil. V tomhle směru si myslím, že bylo jasné, že jsme žádali o solidaritu našich partnerů,” zopakoval v pondělí na vládní tiskové konferenci.

Oslovení diplomaté se přitom shodují, že v celém případu není důležité, kolik agentů vyhostí Česká republika. Rozhodující je právě to, jestli zůstane země osamocena.

“Rusové s napětím sledují, zda se někdo další připojí. To je jediné, co je fakticky zajímá. Je to taktická hra, co si mohou dovolit, kam je nechá Západ zajít,” popsal zákulisí již citovaný unijní diplomat.

Oč se hraje v kauze Vrbětice a kdo drží českého premiéra v šachu? Připravujeme do květnového časopisu Neovlivní.cz. Objednávat můžete už nyní ZDE.

Koláž: Neovlivní.cz

Zdroj náhledové foto: Policie ČR

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email