Babiš v pasti. Neví, jak naložit s auditem v Hniličkově agentuře

Premiér zatím nenašel nikoho, komu by svěřil vedení sportovní agentury místo Hniličky

“Pokud audit v pořádku nebude, tak pan Hnilička tam nebude.“

Tuhle větu prohlásil Andrej Babiš letoš v únoru a kdyby mohl, tak by jí podle aktuálních zjištění Neovlivní.cz vzal rád zpět. Předseda vlády se totiž zkraje roku, kdy na sebe šéf sportovní agentury Milan Hnilička přivolal kritiku účastí na tajné párty severočeského kmotra Petra Bendy, rozhodl bývalého olympionika zbavit. Přispěla k tomu i složka, kterou kdosi premiérovi doručil na stůl. Detaily ZDE.

Jenže od té doby se Babišovi nepodařilo najít vhodného kandidáta, který by Hniličku mohl nahradit. “Zatím ho stále nenašel,” potrvrdil nyní zdroj ze Strakovy akademie.


Hnilička a Babiš po zasedání vlády, červen 2020. Foto: Úřad vlády ČR

Nejde o to, že by měl premiér málo jmen. Nikdo ale není současně natolik schopný a loajální, aby mu Babiš agenturu rozdělující státní miliardy svěřil. Nikdo takový navíc se do funkce půl roku před volbami nehrne. V jednu chvíli to vypadalo, že by sportovní agenturu mohl řídit poslanec a náchodský starosta Jan Birke, Babiš si to ale nakonec podle informací Neovlivní.cz rozmyslel. Přeci jen je to sociální demokrat a miliony do sportu se dají šikovně využít v předvolební kampani.

V březnu pak situace vygradovala, kdy premiér Hniličkovi na osobní schůzce řekl, že už mu nevěří. “Pro šéfa se stal Hnilička toxický. A je už úplně jedno, jestli v té složce, kterou dostal na stůl, byla pravda nebo to bylo vymyšlené. A je jedno, jak audit dopadne. Hledá nového šéfa agentury,” popsal tehdy člověk, který o Hniličkovi s premiérem jednal.


ČTĚTE TAKÉ: Babiš má složku ze sledování Hniličky


Jenže ho zatím nenašel. A tak se během dubna, kdy musel řešit mnohonásobně složitější kauzu Vrbětice, s Hniličkou smířil a přestal to řešit. Ovšem nyní v květnu zase unikl do médií audit hospodaření, který premiér v agentuře nařídil. A ačkoli závěry odpovídají nálezům například NKÚ na nejrůznějších ministerstev, za která jejich ministři neodstupují, Babiš se svým výrokem zkraje roku dostal do pasti. Podle SeznamZprávy Hniličkova agentura chybovala ve smlouvách a dotacích.

Nyní premiér hraje o čas a tvrdí, že si počká na finální verdikt, který padne po vypořádání připomínek NSA k auditu. “Ministerstvo financí má nyní 15 dní na to, aby se vyjádřilo ke stanovisku agentury. Svoje stanovisko řeknu, až se seznámím se všemi okolnostmi, tedy jak se závěry auditu, tak i s vypořádáním jeho závěrů,” citoval jej list Právo.

Premiér byl přitom připravený i přes zjištění auditu Hniličku ve funkci ponechat, právě proto, že nejde o fatální přešlapy. Navzdory situaci se navíc agentuře podařilo v rekordně krátké době zúřadovat miliardy pro sport a spolky letos už část z nich dostaly mnohem dříve než v době, kdy je rozdělovalo ministerstvo školství.

“Ty závěry auditu nejsou nijak fatální, nechtělo se mu pár měsíců do voleb do nějaké rizikové akce. Tím spíš, že nikoho nemá. Jenže tím, že se audit dostal ven a je tady ten jeho výrok, tak se dostal do pasti. V podstatě teď neví, co s tím,” dodal již citovaný Babišův spolupracovník.

Audit přitom unikl z agentury poté, co tam premiér osobně nařídil personální změny v pozicích Hniličkových náměstků, kam Babiš dosadil svoje lidi. A ti se poslední týdny podle informací Neovlivní.cz nesnaží o nic jiného, než se Milana Hniličky zbavit.

Zdroj náhledové foto: Úřad vlády ČR.

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email