Energetická koncepce: Síkela hraje o své renomé

Nejde přitom jen o strategii, jak z energetické krize. Síkela musí přesvědčit i o svých schopnostech.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) už má na stole první detailnější verzi energetické koncepce, která má narýsovat strategii pro příští roky a provést zemi energetickou krizí. Klíčový dokument pak po jeho finalizaci předloží premiérovi Petrovi Fialovi.


Foto: Úřad vlády ČR

“Ministr už dokument dostal do ruky. Nyní se pracuje na jeho finální podobě,” potvrdil vysoce důvěryhodný zdroj z ministerstva, který má o průběhu přípravy koncepce informace.

Oficiálně ministerstvo uvádí, že energetická koncepce stále hotová není. “Na dokumentu se stále pracuje,” uvedl mluvčí resortu Vojtěch Srnka.

Nejde přitom jen o strategii. Jak popisujeme v květnovém časopise Neovlivní.cz, přichází moment, kdy Jozef Síkela musí přesvědčit o svých schopnostech.

Pět měsíců po vzniku vlády totiž fungování žádného z ministrů v zákulisí neprovázejí tak protichůdné informace, jako je tomu u něj.

Jeho nejbližší spolupracovníci a straničtí kolegové vyzdvihují jeho pracovitost, mluví o „vražedném tempu“ či patnáctihodinové pracovní době, kterou práci věnuje. Naproti tomu stojí někteří lidé z byznysu, kteří upozorňují, že s nimi ministr nemluví. A ti, s nimiž mluví, zatím hodnotí jeho počínání zdrženlivě.

Předseda Starostů Vít Rakušan výhrady vůči svému ministrovi nepřipouští. „Nemám pochybnost. Vidím ho při jiném typu jednání, než jsou vidět veřejně,“ řekl ohledně ministrovy kompetence Neovlivní.cz.

Na dotaz, zda se Síkelou důrazně řešil, že je třeba přidat, Rakušan odpověděl: „Říkal jsem mu, že je třeba připravit všechny potřebné strategie, ať se na to soustředí. Výsledky nosí, viděli jsme to už na koaliční K5.“

Má ale ministr také důvěru premiéra? A jaké jsou vůči němu největší výhrady z byznysu? Odpovědi přináší květnový časopis Neovlivní.cz, který je k mání v sekci PŘEDPLATNÉ.

Zdroj náhledové foto: Úřad vlády ČR

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email