Babiše podržela v reklamní kauze Schillerová

Žalobce potvrdil, že finanční správa řízená ještě Babišovou ministryní nevyčíslila škodu v kauze fiktivní reklamy na Čapím hnízdě.

Odložení případu obří reklamní kampaně na Čapím hnízdě, v níž byli Andrej Babiš osobně a jeho manažeři z Agrofertu v podezření z krácení daní, bylo pro mnohé překvapením. Redakce Neovlivní.cz nyní zjistila, že klíčovou roli v tom sehrála finanční správa, kterou až do poloviny loňského prosince ovládala Alena Schillerová coby ministryně financí. A v níž dodnes zůstává na rozhodujících postech většina lidí dosazených vládou Andreje Babiše.


Kam až sahá loajalita Aleny Schillerové….Foto: Hnutí ANO

Finanční správa totiž měla pro policii vyčíslit škodu. Bez toho policisté, kteří přitom byli osobně přesvědčeni, že reklama na Čapím hnízdě byla fiktivní, nemohli nikoho obvinit. Jenže finanční správa, která v příběhu vystupovala coby potenciální poškozený, policii nepomohla.

Na přímý dotaz Neovlivní.cz to nyní potvrdil mluvčí státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. “Konkrétní výše škody poškozeným vyčíslena nebyla,” uvedl Cimbala.

Policie oficiálně vyšetřování případu odmítá od počátku jakkoli komentovat. Redakce Neovlivní.cz ale v minulosti zjistila, že kriminalisté považují podezření z daňových úniků za velmi vážné a jsou přesvědčeni, že by za to měla padnout obvinění. “Čekáme jen na stanoviska finančních úřadů,” uvedli v roce 2020. Nyní se vyjadřovat nechtějí.

Stejně tak dozorový státní zástupce František Partík. “Obraťte se prosím na tiskového mluvčího, nebudu dávat žádné komentáře,” sdělil tento týden redakci.

Mluvčí státního zastupitelství Cimbala pak už nad rámec výše uvedené citace jen dodal, že se finanční správa ani nepřihlásila do trestního řízení, aby v něm nějakou škodu vymáhala. “Prostě konkrétní výše škody vyčíslena nebyla,” dovysvětlil Cimbala.


ČTĚTE TAKÉ: Co všechno svědčí o tom, že se s inzercí na Čapím hnízdě podvádělo


Finanční správa k případu nikdy žádné oficiální stanovisko neposkytla. Pouze potvrdila, že se případ šetří. “Vzhledem k probíhajícímu šetření orgánů činných v trestním řízení se finanční správa nebude v této věci vyjadřovat. Finanční správa orgánům činným v trestním řízení poskytuje vždy součinnost,” citovali jsme před časem v časopise Neovlivní.cz odpověď generálního ředitelství finanční správy.

Sama Alena Schillerová vždy odmítala, že by její podřízení takto politicky citlivou kauzu mohli zamést pod koberec. “Vylučuji to, že by úředníci Finanční správy tak jednali. Předjímáte, že by dostávali nějaké pokyny? To je úplně vyloučeno,” kategoricky reagovala ještě v pozici ministryně na pochybnosti poslanců.

V minulosti přitom právě v této kauze už jednou finanční správa prokázala, co jim je bližší: právo nebo byznys Andreje Babiše?

Na daňový rozměr inzerce na Čapím hnízdě totiž už před osmi lety upozornila Prahu německá finanční správa. Jejím zaměstnancům se nezdála reklama, kterou si u Babišova víkendového sídla objednala německá chemička SKW Piesteritz z holdingu Agrofert. Šlo o reklamní výdaje za devět milionů a německý finanční úřad měl podezření na daňový únik.

Němci předali upozornění české finanční správě v roce 2014, v době, kdy resort financí řídil přímo Andrej Babiš. Jak před dvěma lety oficiálně potvrdila finanční správa pro portál Seznam Zprávy, s německým podnětem se nic nestalo. Nikdo jej policii, ani konkrétnímu finančnímu úřadu k vyřešení nepředal.

V podezření v celé kauze přitom byli manažeři holdingových firem Agrofertu, ale také přímo sám Andrej Babiš, jak vyplývá z obchodního rejstříku. Právě on byl totiž předsedou představenstva a generálním ředitelem Agrofertu až do ledna 2014. A právě Agrofert byl podle zprávy OLAF a znaleckého posudku České znalecké jedním ze zadavatelů reklamy na olbramovické farmě.

“V podezření jsou samozřejmě v první řadě statutární zástupci farmy Čapí hnízdo na jedné straně a statutární zástupci firem holdingu, které onu reklamu měly zadávat,” uvedl senátor Tomáš Goláň, který svým trestním oznámením vyšetřování případu rozhýbal.

Holding Agrofert i sám premiér Andrej Babiš již dříve jakoukoli trestnou činnost spojenou s farmou Čapí hnízdo odmítli.

„Jsme samozřejmě připraveni k součinnosti, ale stále trváme na tom, že vše v této oblasti na farmě Čapí hnízdo proběhlo podle zákona,“ znělo stanovisko holdingu.

SeznamZprávy nyní uvedly, že případ ještě řeší Specializovaný finanční úřad. “Specializovaný finanční úřad ještě stále platby za reklamu zkoumá a rozhodne, jestli případně firmám z holdingu Agrofert doměří daň,” napsal web.

Šetření se ale týká jen roku 2013, ty předchozí jsou právě díky odložení policejního vyšetřování promlčeny. A i kdyby nyní specializovaný úřad daň doměřil, na trestní řízení už to mít vliv nebude.

Zdroj náhledové foto: Hnutí ANO

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email