Soud: Babiš byl zproštěn obžaloby

Andrej Babiš i Jana Nagyová byli osvobozeni v kauze Čapí hnízdo


Andrej Babiš před Čapím hnízdem. Snímek z dubna 2018. Foto: hnutí ANO

Soudce Jan Šott právě zprostil oba obžalované obžaloby. “Skutek popsaný v obžalobě není trestným činem,” řekl.

Nyní čte rozsudek a shrnutí případu. Zdůvodnění verdiktu zatím není známo. “Budu mluvit dlouho,” předeslal soudce Šott.

Dosavadní řeč soudce nasvědčuje tomu, že státní zástupce Jaroslav Šaroch neodvedl přesvědčivou práci. Podle soudu neřešil podstatu případu. A panovaly mezi ním a vyšetřujícími policisty neshody.

Rozhodující byl názor soudu, že důkazy nedokazují, že Farma Čapí hnízdo vznikla účelově primárně proto, aby mohla dostat dotaci. A obžaloba nedoložila, že Babišův Agrofert a Farma Čapí hnízdo by si vzájemně konkurovaly.

Jak vyplynulo ze Šottovy řeči, jako klíčové se ukázalo to, že Šaroch se narozdíl od policie upnul na vyřešení diskuse o takzvaném relevantním trhu (tedy nakolik byly farma a Babišův holding Agrofert propojené). Požadoval tedy po policistech důkazy k této větvi případu a na důkazy větvě-podvod už nebyly kapacity a čas. Přitom debata o trzích je do značné míry akademická, v té době se pravidla teprve nastavovala a nebyl to stěžejní moment příběhu. Navíc Babiš ani Nagyová to nemohli do detailu znát.

Andrej Babiš ani Jana Nagyová na vyhlášení rozsudku nepřišli. Babiš jej nicméně po necelé tři čtvrtě hodiny komentoval na Twitteru: “Jsem velmi rád, že máme nezávislou justici a soud potvrdil, co jsem od začátku tvrdil. Že jsem nevinný a nic nezákonného jsem neudělal.”

A podobně reagovala Jana Nagyová. “Jsem neskonale šťastná, jsem velice ráda, že naše justice dokáže rozhodovat nezávisle i v takto náročné, dlouhé a komplikované kauze, jako bylo Čapí hnízdo,“ uvedla pro server iRozhlas.cz.

Žalobce Šarocha zatím neřekl, jestli se bude odvolávat. Ponechal si zákonnou lhůtu.

Výpověď Andreje Babiše mladšího soudce hodnotí jako logickou, konzistentní a věrohodnou. Podporuje to závěr písmoznalce a také platby z jeho bankovních kart, podle nichž byl v době podpisu v USA. “Nic nepodepsal,” řekl soudce k jeho podpisu na dokumentu o převodu akcií.

Naopak výpovědi Andreje Babiše a Jany Nagyové soudce označil za nevěrohodné: “Ani jednu nelze hodnotit jako přesvědčivou, konzistentní a příliš věrohodnou.”

Soudce také upozornil, že některé svědky obhajoby čeká vyšetřování pro podezření z křivého svědectví. Míří vysoko. Konkrétně jde o finanční ředitelku Agrofertu Petru Procházkovou a také dalšího Babišova manažera Františka Šlingra.

A na závěr soude zkritizoval Andreje Babiše za jeho přístup zejména synovi. “Tragické rodinné aspekty soudu neunikly. Byl to Andrej Babiš, kdo zdůrazňoval jeho nemoc… Je to jeho právo, ale zbytečně zanechal podezření… Morální aspekt této obhajoby už musí soud ponechat na jeho svědomí.”

Připravujeme podrobnosti

Zdroj náhledové foto: Hnutí ANO

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email