Musíme zbrojit a nestrašit válkou. Tohle tvrdil…Babiš

Oligarcha vytáhl proti Petru Pavlovi kartu válečného štváče. Původně přitom sám horoval pro zbrojení.

Bylo 28. února 2022, čtyři dny poté, co Vladimir Putin s tanky vtrhnul na Ukrajinu. Bývalý český premiér a dnes opoziční poslanec právě natočil své poselství Čau lidi, v němž naléhavým hlasem komentoval válku na Ukrajině.


Ilustrace: Shutterstock.com

Ukrajinskému lidu vyjádřil absolutní podporu, prezidenta Zelenského nazval “frajerem” a jasně řekl, že Česká republika se musí vyzbrojit. A také varoval před “strašením válkou”.

“Evropské členské státy NATO potřebují za současné situace mít silnou armádu. Bohužel musíme zbrojit. Není to naše vina, ale musíme reagovat na to, co dělá Rusko,” oznamoval svým příznivcům.

A pokračoval, že není nic důležitějšího, než “naše ženy” uklidnit a nestrašit válkou.

“Naším úkolem je přesvědčit naše partnerky, naše manželky, matky, aby se nebály…Naše ženy, matky našich dětí, mají strach. Mají strach, že bude válka. Je to nepředstavitelné, co se vlastně stalo. Ta neomluvitelná agrese Ruska na Ukrajině, kde umírají nevinní lidé jenom proto, že jeden člověk se rozhodl napadnout suverénní stát, je absolutně nepřijatelná,” rozhořčoval se politik.

Za necelý rok ten samý člověk kandiduje na prezidenta a rozehrává kartu, že jeho konkurent Petr Pavel je válečný štváč. Takové sdělení podprahově obsahují například nejnovější Babišovy billboardy, které nechal rozvěsit hned po prvním kole. Souběžně s tím se objevily v řetězových mailech dezinformace, že Pavel po svém případném zvolení plánuje mobilizaci a vyslání českých vojáků do války.

Sám prezident přitom nic takového udělat nemůže. V případě válečného konfliktu je rozhodující postoj vlády a parlamentu. Konkrétně mobilizaci vyhlašuje prezident až na návrh vlády. A musí tomu předcházet vyhlášení válečného stavu. O tom pak rozhoduje parlament, a to obě komory svým souhlasem nadpoloviční většiny hlasů.

Zákulisí prezidentských voleb chystáme do únorového časopisu Neovlivní.cz. Objednávat můžete už nyní v sekci PŘEDPLATNÉ.

Zdroj náhledové foto: Shutterstock.com

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email