Lhát v kampani zakazuje zákon. Jenže ho nikdo nevymáhá

Vznikla výzva kandidátům Pavlovi a Babišovi, aby se písemně zavázali, že budou hrát v kampani fér a nebudou lhát.

Ačkoli to tak zejména kvůli výrokům Andreje Babiše nevypadá, prezidentští kandidáti nesmí v kampani lhát. Výslovně jim to totiž zakazuje zákon.

Konkrétně pak zákon o volbě prezidenta republiky, který v paragrafu 4 říká: “Volební kampaň musí probíhat čestně a poctivě, zejména nesmí být o kandidátech zveřejňovány nepravdivé údaje.”


Ilustrace: SHutterstock/Neo

A proč si z toho Andrej Babiš nic nedělá a v první prezidentské debatě Deníku před druhým kolem volby se dopustil hned několika lží (PP je vládní kandidát, například)? Protože zákonná povinnost nelhat je v praxi nevymahatelná.

Zjistil to z vlastní zkušenosti podnikatel v marketingu Radim Hasalík, když si stěžoval na oligarchovy výroky a strašení válkou. Stížnost poslal na Středočeský krajský úřad, který mu odpověděl, že k řešení jeho podání nejsou místní úředníci oprávněni. “A dodali, že neexistuje žádný jiný úřad, který by k tomu byl pověřený,” říká Hasalík.

Jedinou možnou cestou – kromě vleklé občanskoprávní žaloby – je podle úřadů teprve následná žaloba na neplatnost voleb.

“To je samozřejmě nesmysl. Jednak by se opakováním volby prodražily, navíc je neuctivé to chtít po občanech, aby pykali za chyby jiných. A navíc co by viníkovi bránilo lhát i v té další kampani,” vysvětluje Hasalík, který se proto s kolegou Lukášem Hladečkem rozhodl pro jinou cestu.

Založili webové stránky HrajuFér.cz a oslovili Andreje Babiše i Petra Pavla, aby se písemně zavázali, že nebudou v kampani lhát.

“Stát teď neumí zajistit dodržení čestné, poctivé kampaně, bez zveřejňování nepravdivých údajů o kandidátech. My ale známe z firemního prostředí praxi etických kodexů. Když se firma může veřejně zavázat k dodržování pravidel férové hry, proč by nemohli politici? Proto jsme oslovili volební tým Andreje Babiše i Petra Pavla s žádostí o souhlas s tímto kodexem. Zároveň tady, na HrajuFér.cz, chceme zůstat neutrální. Náš web má sloužit jak pro voliče Andreje Babiše, tak pro voliče Petra Pavla, ale i nerozhodnuté občany,” stojí na stránkách.

Jak sami autoři zdůrazňují, stránky nevznikly kvůli Andreji Babišovi. “Nechceme být osobní, snažíme se nikomu nestranit, jde o princip. Lhát se prostě nemá,” dodal Hasalík.

Zdroj náhledové foto: Shutterstock.com

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email