Bývalý šéf špionáže: Zbraně pro Ukrajinu ano. Ale ne ty předražené

Proč je dobré se ptát, za kolik a co přesně jsme poslali na Ukrajinu za zbraně. Pro Neovlivní.cz píše bývalý ředitel rozvědky Petr Mlejnek.

Tento příspěvek není psán proto, abych kohokoli poškozoval. Píšu ho z pohledu analytika, kdy cílem je upozornit na to, že pokud bude Západ prodávat na Ukrajinu předražené zbraně, tak tím paradoxně pomáháme Rusům, protože Ukrajinci za své nebo i naše peníze získají méně zbraní. Ze strany států, které pomáhají Ukrajině je nutné, aby kontrolovaly cenovou hladinu vyvážených zbraní. Stát muže požadovat po firmách rozpad cen a přiměřenou marži.


Foto: Oleh Dubyna / Shutterstock.com

Když Rusko před rokem rozpoutalo totální válku, Ukrajina nutně potřebovala zbraně a munici, aby se mohla bránit. A byla připravena nakoupit je za každou cenu. Někteří soukromí obchodníci se zbraněmi viděli příležitost a vyhnali ceny svých služeb nahoru. Zvýšené ceny ovlivnily kupní sílu spojenců Ukrajiny.

Rozsáhlá ruská invaze na Ukrajinu dala nový impuls globálnímu trhu se zbraněmi, vyzvala obchodniky, aby naléhavě našli zbraně a munici ze sovětské éry pro Ukrajinu, ale také jim poskytla pozoruhodný peněžní tok. Potřeby Ukrajiny byly také zcela specifické: sovětské minomety, granátomety a munice, což jsou věci, které ukrajinská armáda nejvíce používá, ale na Západě jich je nedostatek.

Čím vyšší ceny, tím méně zbraní nakonec Ukrajina dostane na svou obranu. V počátku války mnoho zbrojních obchodů probíhalo přes prostředníky. Zprostředkovatelé se obvykle postarají o hladký průběh transakce tím, že zaručí platbu. Navíc v době války může být jejich přítomnost ospravedlněna strachem prodejců z Ruska. Bulharsko například až do prosince odmítalo přímý prodej Ukrajině, protože se obávalo reakce z Kremlu. Zapojení prostředníka může často zamaskovat skutečného dodavatele.

Ale zprostředkovatelé mohou být také zástěrkou pro zpronevěru peněz. Ukrajina má dlouhou historii korupce ve vojenských zakázkách. Nyní, uprostřed stanného práva, nejdou dodávky přes veřejnou soutěž, takže je téměř nemožné vysledovat, kam peníze jdou.

Nepomáhá ani to, že evropský trh se zbraněmi je také tajný a poskytuje plnou anonymitu obchodníkům, kteří si chtějí účtovat navíc. 


Ukrajinský velvyslanec: Jak jsme utratili vaše peníze? Neřekneme, možná až vyhrajeme



Téma jsme popisovali v Letním speciálu Neovlivní.cz

To, co Ukrajina v té době potřebovala, měla jen hrstka východoevropských zemí. Někteří se zdráhali prodat v obavách z reakce Ruska. 

Bulharsko, které je závislé na ruském plynu, zakázalo přímý prodej svých zbraní Ukrajině již v roce 2016. Ale poté, co Rusko později napadlo Ukrajinu, Bulharsko tajně posílalo dodávky zbraní přes prostředníky.

Ceny zbraní a střeliva sovětské výroby vyrobené v Bulharsku se po ruské invazi na Ukrajinu zvýšily třikrát až čtyřikrát.

Jako příklad ohrožení z ruske strany je bulharský obchodník se zbraněmi který byl v roce 2015 otráven ruskou vojenskou zpravodajskou službou GRU a útok jen o vlásek přežil, nebo útok GRU na Vrbětice, kde právě tento obchodník munici zde skladovat.

Téma předražených a netransparentních obchodů je velmi silně vnímáno na Ukrajině samotné. Česká republika musí dbát na dobrou pověst a to ze dvou důvodů. První je morální a druhy ekonomický.

Jednou totiž válka skončí a my se budeme chtít podílet na obnově Ukrajiny.

Autor Petr Mlejnek je bezpečnostní expert, pracoval roky v tajných službách a armádě, kde působil jako výsadkář. Ze státních služeb odešel loni z pozice šéfa civilní rozvědky, nyní pracuje právě pro české zbrojaře.

Zdroj náhledové foto: Oleh Dubyna / Shutterstock.com

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email