Policejní hodnostáři ve službách partají: Do voleb se chystá už třetí

Bývalý šéf protikorupční policie Tomáš Martinec je už třetím vysokým policejním funkcionářem, který má nakročeno do krajské politiky. Na svou kandidátku ho chce v podzimních krajských volbách postavit sociální demokracie.

Svůj úmysl kandidovat v krajských volbách oznámil nejprve někdejší policejní prezident Martin Červíček; kandidovat bude za ODS v Královéhradeckém kraji. Pak do čela své jihomoravské kandidátky nominovalo hnutí ANO šéfa Městské policie Brno Bohumila Šimka (detailně zde »). A nyní chce ČSSD na Vysočině předložit voličům exšéfa protikorupčního útvaru Tomáše Martince.

Čtěte také

Ilustrační snímek: Shutterstock
» Hejtmana Haška čeká pikantní volební souboj
» Další jména v bezpečnostní síti Andreje Babiše
» Bezpečnostní mapa AB

Sám Martinec se ke kandidatuře nevyjádřil, pro Lidovky.cz ji však potvrdila tajemnice Krajského výkonného výboru ČSSD na Vysočině Hana Andělová. Šéf krajského výboru Petr Krčál pak serveru řekl, že se Martinec k zájmu o regionální politiku dostal poté, co odešel od policie a začal pracovat v soukromém sektoru. “Už dříve vstoupil do komunální politiky, je zastupitelem ve Žďáru nad Sázavou a ten jej navrhl na krajskou kandidátku. Nic jiného bych v tom nehledal,” uvedl Krčál.

Bývalý elitní policista svou pozici v čele protikorupčního oddělení opustil sám před třemi roky. Stalo se tak ale krátce poté, co jej obvinila vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, že se jí pokouší zničit vykonstruovanou kauzou. Martinec jí údajně řekl, že jméno jejího tehdejšího chotě figuruje v jedné z vyšetřovaných kauz. “Podle Policejního prezidia nespáchal trestní čin ani přestupek, za nestandardní postup mu však snížilo na dva měsíce plat o desetinu,” připomněly LN.

Martinec pak v rychlém sledu vystřídal tři zaměstnání – působil na Generálním finančním ředitelství, poté na oddělení kontroly a interního auditu na Ministerstvu průmyslu a obchodu. Skončil po půl roce, nyní je podle Lidových novin poradcem v bezpečnostní agentuře.

Jaké místo nakonec bude na kandidátce ČSSD mít, není jasné; partaj bude soupisky pro krajské volby schvalovat až na jaře. Pokud však budou sociální demokraté uvažovat podobně, jako kolegové v ANO, mohl by být Martinec hodně vysoko. ANO na jihu Moravy vsadilo na svého policejního kandidáta (mimo jiné) i proto, že očekává, že tématem voleb jistě bude i uprchlická krize. A Bohumil Šimek platí za uznávaného odborníka na bezpečnost, ke kterému by voliči mohli mít důvěru.