Kdo nejvíc vydělal na potravinách? V podezření Agrofert

Andrej Babiš brojí proti drahým potravinám, na jejich zdražování ale sám vydělává nejvíc.

„Životní úroveň se propadla, raketově zdražují potraviny a vláda se schovává,“ zlobí se opoziční vůdce Andrej Babiš při svých výjezdech mezi voliče a radí ministrům, ať sníží DPH na potraviny, která je „nejvyšší v Evropě“.


Ilustrační foto: Shutterstock

Analýza Neovlivní.cz ovšem ukazuje, že proti drahým potravinám brojí podnikatel, který na zdražování nejvíc vydělává. Příklad jeho podniku Agrofert zároveň může odpovědět na otázku, proč ceny některých potravin rostou v Česku nejrychleji v Evropě a proč jde právě o potraviny, které tuzemští obchodníci nejvíc vyvážejí.

Kilogram mouky zdražil v obchodech za poslední rok o deset korun, kilogram hovězího o padesát korun, drůbež o dvacetikorunu, za litr mléka chtějí obchodníci navíc pětikorunu, u vejce je přirážka koruna, u čtvrtky másla 21 korun. O tom není sporu, to říkají oficiální čísla Českého statistického úřadu.

Koncern Agrofert ze svěřenského fondu Andreje Babiše se stal v Česku největším producentem potravinářského zboží, přesto na tom podle tvrzení mluvčí společnosti Lucie Bukovanské nevydělává. Dražší jsou totiž také vstupy, bez kterých se zemědělství a potravinářský průmysl neobejdou.

Chcete se dozvědět víc?

Předplaťte si tištěný magazín + web Neovlivní za 1990,- Kč / rok a získáte:

  • Unikátní časopis týmu novinářky Sabiny Slonkové (doručujeme 9x ročně)
  • Investigace, analýzy a rozhovory
  • Exkluzivní zjištění ke klíčovým událostem
  • Každodenní přístup k originálnímu obsahu na webu Neovlivní.cz

Již mám předplatné
Přejít nahoru