Jak nalákat k obrazovce dva miliony diváků. Zde je recept producentky Tváře

Nejsledovanější tuzemská televize odtajnila své podzimní schéma. A potvrdila, že diváci Novy mohou počítat s tím, že se na obrazovky vrátí fenomén jarního vysílání – šou Tvoje tvář má známý hlas, kterou do českých podmínek adaptovala kreativní producentka Simona Matásková. V rozhovoru pro Neovlivní.cz před časem prozradila, jaký vlastně vypadá takový recept na úspěšný zábavní formát.

Jméno Simony Matáskové najdete u celé řady pořadů, které měly či mají u diváků úspěch. Vedle první řady šou Tvoje tvář má známých hlas to byla třeba první řada VyVolených, Česko-Slovensko má talent, Chůva v akci, Uvolněte se, prosím, Pošta pro tebe, Bailando; byla u začátku StarDance. Osmnáctým rokem úzce spolupracuje s Janem Krausem.

Archiv Simony Matáskove - Branislav Šimončík pro časopis ELLE

Simona Matásková a neodmyslitelný laptop. Foto: Archiv Simony Matáskové – Branislav Šimončík pro časopis ELLE

Patří mezi nejvlivnější lidi tuzemského šoubyznysu, jak vyplývá z předběžných výsledků interního měření, v němž redakce Neovlivní.cz nově poměřuje, kdo patří v Česku do TOP 10 světa zábavy a médií.

Index vlivu v šoubyznysu právě dokončujeme, konečné výsledky najdete ve čtvrtém čísle měsíčníku Neovlivní.cz, který vyjde už příští týden. A průběžně je budeme, jméno po jménu, odtajňovat také na webu.

Sama Matásková o vlivu, který si dokázala v zábavním průmyslu vydobýt, příliš mluvit nechce. “Přijde mi legrační to nějak poměřovat. Navíc představa, že si připustím, že mám moc nad nějakými lidmi jen proto, že je můžu někam obsadit – do seriálu nebo do show -, je odporná. Pokud bych takhle začala uvažovat, měla bych v tu ránu skončit. To bych Pánu Bohu sama napsala, aby mi všechnu tu práci, kterou mám ráda, sebral,” svěřila se během rozhovoru pro Neovlivní.cz.

Popsala v něm, jak se připravovala šou, která dokázala k obrazovkám přitáhnout pravidelně téměř dva miliony lidí. Nova teď chystá repete; druhá řada se začne vysílat v neděli 4. září. Soutěžit budou například Miroslav Etzler, Marta Jandová, Ivana Jirešová či Roman Vojtek, moderovat bude znovu Ondřej Sokol.

Neo: Jméno moderátora Ondřeje Sokola bylo překvapivé, diváci ho znají především jako herce. Proč jste nevsadila na nějakou osvědčenou tvář?

Když jsem přemýšlela, kdo by to mohl moderovat, věděla jsem, že chci něco jiného. Že sice můžeme jít do klasiky, která v těch televizích je, jenže jsem také věděla, že děláme svého druhu kabaret. A že bude potřeba ho někde zklidnit. Ondra Sokol je talentovaný a chytrý, skvělý režisér a herec, navíc půvabný chlap. Byl to risk, do jaké míry ho televize i diváci přijmou. Povedlo se. I když je zajímavé, jak se o úspěšném Sokolovi žádné medium nezmiňuje. Ukázka prostředí…

Faktem je, že se to celé povést nemuselo. Někdy se snažíte a nejde to. Je to věc mezi nebem a zemí. Teď mám každopádně radost, že Tvář měla takový úspěch, to se nestává každý den. Share 59% je pro celý tým obrovskou odměnou. Pro mě to bylo nezapomenutelných deset týdnů. Deset týdnů jsme na sebe byli  nalepení. Život jako  na táboře. Navíc láskyplný. Bylo neuvěřitelné sledovat, jak si účinkující navzájem pomáhají.

Neo: Jak probíhaly castingy na první řadu Tváře?

Bylo to zavazující a neurotické.  Ve světě je osmatřicet verzí této show a vy můžete být buď hodně trapní, nebo hodně dobří. Ambice byla vybrat lidi, kteří nebudou prvoplánoví. A ukázat, co všechno zvládnou.

Du Hast německé kapely Rammstein v podání Davida Krause. Foto: TV Nova

Du Hast německé kapely Rammstein v podání Davida Krause. Foto: TV Nova

Bylo hezké sledovat, jak se proměňuje představa diváků o tom, jací jsou. Ráda to ukazuji na Davidu Krausovi, který měl pověst takového zvláštního floutka, a najednou je to miláček národa. Mohla bych lidem o Davidovi Krausovi vyprávět horem dolem, ale oni musí sami vidět, jaký je: že má rozsah tři a půl oktávy, je vtipný, talentovaný. Díky Tváři ho tak vidět mohli.

Nebo Anna Fialová. Do poslední chvíle jsem hledala, kdo bude tou mladou dívkou v sestavě. Úplně náhodou mi volala jedná píárová slečna a říkala: Máme tu teď nějaký film a v něm Annu Fialovou, nechcete se na ní podívat? Slíbila jsem to. Anička přišla jako poslední, bylo  20. prosince, a já byla hned okouzlená. Najednou vás ten člověk něčím zaujme, kroužíte kolem něj, ucítíte takový až hřejivý pocit – jako když potkáte chlapa, který se vám líbí. Chemie. Instinktivně cítíte, že je to ono. Ale nemůžete tušit, jestli to opravdu klapne. A když se to povede, je to něco neuvěřitelného.

Neo: Měla jste poslední slovo v tom, kdo bude obsazený?

Kreativní producent hledá, dává dohromady seznam lidí, staví onu sestavu. Pak se účinkující pozvou na hlasové zkoušky,  u kterých už je důležitá část týmu – režisér Pepe Majeský, hudební dramaturgové… Pak onu skládačku předložíte vedení televize a začne se jednat. V případě neshody se hledá dál… A ano – kreativní producent je člověk, který musí převzít zodpovědnost, komu se případně „sundá hlava”, když se to nepovede.

Neo: Když mluvíte o úspěchu a neúspěchu, mluvíte o číslech, sledovanosti?

Ano. Takový je princip komerčních televizí. A mně to vyhovuje.

Neo: Neměla jste u Tváře strach, aby se to nezvrtlo v jakousi travesti show?

Vítězka soutěže Hana Holišová jako John Travolta. Foto: TV Nova

Vítězka soutěže Hana Holišová jako John Travolta. Foto: TV Nova

To vůbec ne. Už podle castingu jsem si byla jistá, že se to nezvrhne. A věděla jsem, že se můžu opřít o opravdu skvělý tým. Nemůžu jmenovat všechny profese…. ale režisér Pepe Majeský a Michal Čech, skvělí maskéři, které vede Adriana Bartošová, je tam David Šesták, Jana Dopitová. Stejně neuvěřitelný byl i tým kostymérů –  Roman Šolc, Martina Thotová, Linda Finková, která rozezpívá opravdu každého, úžasný choreograf Yemi…

Neo: Dá se to přirovnat k nějakému projektu, který jste dělala dřív?

Když se vrátím do minulosti, možná  první řada VyVolených. Prima se tenkrát vzedmula a rozhodla se jít proti BigBrotherovi na Nově. Nova byla v té době suverénní jedničkou. Pamatuji si, jak tehdy Mirka Spáčilová v Mf Dnes předvídala, ještě než jsme začali, jaký to bude průšvih. A jak si to vůbec představujeme, tohle si dovolit, jít do přímého střetu s Novou. A my tenkrát BigBrothera rozbili. Během pár dní jsme byli první.

Neo: Děláte souběžně na řadě projektů. Někde jsem četla, že pokud se člověk snaží soustředit na příliš mnoho věcí naráz, chová se jeho mozek, jako by byl v kocovině. Nemáte s tím problém?

Ani ne. “Přepínám diskety”. Prostě se v danou chvíli koncentruji na jedinou věc. A pak na druhou.

Nadto: jsem ženská. Ženským obyčejně zabírá spoustu kapacity mozku rodina, dítě a tak dále. Vdaná jsem byla dvanáct let a holčičku měla hodně brzy. Dnes mám pětadvacetiletou dceru, která je neuvěřitelná a samostatná. Dřív mi s ní pomáhala maminka, taky její táta. Díky tomu jsem mohla v určité chvíli začít fungovat tak, jak fungují mužští. Jet v práci na plný výkon. Dneska nemám doma ani křečka. Můžu se vzbudit v šest ráno a začít naplno zařizovat věci.

Jistě, při tomhle tempu občas odpadnete, jsou chvíle, kdy se mozek poplete. Zrovna nedávno se mi povedlo poslat Heleně Houdové místo adresy Divadla Archa svou soukromou adresu. Ale už je tu léto, prázdniny, Show Jana Krause se dva měsíce nebude točit. To samé s Ordinací. V tom je televize milosrdná, dává čas hlavu na nějakou chvíli vypnout.

Iva Pazderková jako Pink. Foto: TV Nova
Tento rozhovor je úryvkem
z profilového interview
se Simonou Matáskovou;
jeho plné znění
si můžete přečíst zde ».

Neo: Nelitujete někdy, že jste si toho nabrala tolik?

Fakt je, že dneska mám problém přečíst knížku. Když je toho hodně, vyautuje mě to z běžného života. Jedu v práci, pak sprcha, hodina v parku, odkud i tak často něco zařizuji, pak spánek. Do toho se snažím vídat dceru, maminku, nezapomínat na kamarády, abych se v jejich světě udržela, byla jim k něčemu, mohla jim pomoct, abych měla nějaké zážitky.

Ale žiju malinko jinak; neprožívám to, co ostatní lidi. Promítne se vám to i do partnerských vztahů. V určité chvíli na ně zkrátka nemáte žádnou kapacitu. V rozhovorech jsem vždycky lhala, jak mi práce neovlivňuje můj osobní život. Samozřejmě ho ovlivňuje šíleně. Musela jsem si  vybrat: Buď, anebo.

Na druhou stranu věřím tomu, že život je rozdělený na určité fáze. A když se člověk pak třeba bezhlavě zamiluje, jde všechno stranou.

Neo: Zatím vám to „má dáti-dal” vychází?

Vždycky si budu vyčítat rozpad vztahu s Davidem. V té době jsem ještě tolik nepracovala, byli jsme hodně mladí, ale už tehdy se představy nás dvou začaly rozcházet. David chtěl větší rodinu, abych byla víc doma, jenže já se už tehdy nechtěla vzdát práce. Začali jsme se odcizovat. A navzdory tomu, že mezi námi byla velká láska, najednou zjistíte, že každý jde jinudy a spolu to nejde.

Takže je mi  líto, že se nám vztah nepovedl, ale zpátky už bych to nevracela. Za ty roky jsem zažila neuvěřitelné věci a potkala takové lidi, které – kdyby byly věci jinak – bych prostě neměla.

Co ještě práce ovlivnila? Možná, kdybych tolik nepracovala, mohla jsem být ještě třikrát vdaná (směje se). Nevím. Zase jsem si díky práci jistější i v partnerských vztazích. Já dneska nesháním ani otce svých dětí, ani živitele, v tom jsem trochu vadný kus. Potřebuju cítit sílu a radost a lásku. A nechci dělat kompromisy, což je ve vztazích někdy potřeba. Mám životní náplň, práci, uživím se. A ač chlapi miluju a pořád po nich koukám, v tomhle kompromis dělat nehodlám. Zatím!