Mynář, Babiš, Bérová, Langer: Politici, kteří dosáhli na dotace

Andrej Babiš v tom není sám. Na evropské dotace určené na rozvoj regionů dosáhlo v období 2007-2013 hned několik projektů, za nimiž stáli lidé z vrcholné politiky. Unijní miliony putovaly vedle luxusního kongresového centra Čapí hnízdo například na golfová hřiště, lyžařské areály a fitness centra.

Z těch, jejichž byznys vyztužily dotace z evropských fondů, jsou v politice aktivní už pouze lídr hnutí ANO Andrej Babiš a prezidentův kancléř Vratislav Mynář.

A pouze Babišův projekt Čapí hnízdo v tuto chvíli vyšetřuje policie + evropský úřad proti podvodům OLAF. Prověřují podezření, že nynější vicepremiér při získání padesátimilionové dotace podváděl (více tu »).

Jinak lze ovšem mezi příjemci unijních dotací dohledat jména řady politiků. Ukázal to rozbor neziskové organizace Good Governance bývalého náměstka ministra financí Lukáše Wagenknechta, který analyzoval úspěšné uchazeče v regionálních operačních programech v letech 2007-2013. Vyplývá z něj, že bezmála každý čtvrtý projekt skrýval své skutečné majitele. Anonymní uchazeči tak získali přes tři a čtvrt miliardy korun. Detaily jsme popsali zde ».

Kdo konkrétně dopomohl svým firmám či spolkům k unijním milionům?

Mynářovo fitko

Kancléř Vratislav Mynář. Foto: SPO (se souhlasem strany)

Kancléř Vratislav Mynář. Foto: SPO (se souhlasem strany)

Zemanův kancléř Vratislav Mynář dokázal úředníky a politiky na Střední Moravě přesvědčit, že přesměrování skoro šesti dotačních milionů do jeho pensionu v Osvětimanech pomůže celému regionu. Komerční lyžařské středisko získalo dotaci EU v roce 2011.

“Konkrétním záměrem je dobudování elektroinstalace, zdravotechniky, vzduchotechniky, sociálního zázemí, zázemí pro wellness a fitcentrum a možnost využít společenskou místnost s kapacitou cca 70 osob pro pořádání různých společenských a vzdělávacích akcí. Dokončení stavby ubytovacího zařízení v Osvětimanech bude mít příznivý vliv na zvýšení celoroční návštěvnosti a udržení stávajících klientů zdejšího areálu,” stojí v dokumentech k Mynářově dotaci.

Mimochodem – firmu, která dotaci na osvětimanský areál získala, prezidentův kancléř koupil od Ivana Kyselého. Vlivného olomouckého podnikatele, jinak také obchodního partnera exministra Ivana Langera. Kyselý je stíhaný v olomoucké kauze Vidkun.

Golf na Slapech

Dana Bérová během vystoupení v talk show. Repro: ČT

Dana Bérová. Repro: ČT

Mezi úspěšné žadatele se zařadila i společnost Golf Slapy, za níž stojí někdejší ministryně informatiky Dana Bérová. Úředníci z dotačního úřadu ve Středních Čechách poslali na areál deset milionů korun z evropských dotací.

“Konkrétně bude tato částka využita na stavbu multifunkční budovy nazvané Pavilon Slunce, která v sobě sdružuje mnoho různých možností vyžití. Zázemí hráčů, restauraci, rehabilitaci, sportovní cvičební programy, informační centrum, půjčovnu sportovního vybavení, galerii, prostor pro pořádání koncertů, přednášek, výstav a společenských setkání,” uvádí Golf Slapy na svých webových stránkách.

Olomoucká pevnůstka

Miliony z Evropské unie podpořily i aktivity občanského sdružení Muzeum olomoucké pevnosti, jehož správní radě předsedá Ivan Langer – někdejší ministr vnitra a bývalý místopředseda ODS. Sdružení získalo například sedm milionů korun na stavební obnovu bývalé prachárny bastionové pevnosti Korunní pevnůstky, další čtyři a půl milionu korun na opravu amfiteátru.

Ivan Langer na snímku z roku 2009, kdy velel vnitru. Momentka pochází z konference o migraci, která se odehrála během českého předsednictví EU. Foto: eu2009.cz

Ivan Langer na snímku z roku 2009, kdy velel vnitru. Foto: eu2009.cz

Ivan Langer byl ještě v politice úspěšný i při získávání milionů ze státního rozpočtu. Například při porcování medvěda v roce 2008 zařídil sdružení 18 milionů korun. Pozemek i se stavbou původně vlastnilo město, za symbolickou korunu je před lety převedlo právě na zmiňované sdružení. Navzdory tomu, že o ně usilovali i další investoři.

Stoh ve Svatém Petru

Osmnáctimilionovou injekci z Bruselu využil k vybudování sjezdovky s hotelem ve Svatém Petru bývalý starosta Špidlerova mlýna a reprezentační lyžař Bohumír Zeman. Dotaci areál získal v roce 2011, jen o rok později Zeman Stoh prodal.

Přes několik firem se k němu dostala investiční skupina Natland Group, spojovaná s někdejšími pražskými šíbry Romanem Janouškem a Tomášem Hrdličkou. Za majitele Natlandu se nicméně označuje byznysmen Tomáš Raška. Analýza Good Goovernance uvádí, že i Natland se ze Stohu časem stáhl a firmu si předávalo několik offshorových společností. Nakonec areál skončil v rukou podnikatele Zdenka Machálka, jinak také blízkého přítele Hrdličky, což on sám veřejně potvrdil.