Podepsáno. Investici GE politici zachránili za pět minut dvanáct

Je to  jedna z mála vládních roztržek, která nakonec skončila úspěchem.  Několik měsíců se ministr financí Andrej Babiš přetahoval s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem o smlouvu s americkým koncernem General Electric, až  Američané pohrozili, že novou továrnu na výrobu leteckých motorů postaví jinde. Ministři ČSSD spolu s lidovci nakonec Babiše přetlačili, smlouva byla dnes podepsaná.

Vládní verdikt padl na poslední chvíli, tři dny před vypršením termínu investiční smlouvu v červenci schválila vláda. Dohodu už půl roku blokoval ministr financí Andrej Babiš a hrozilo, že Američané přenesou výrobu do jiné země. Podle hlasů z vládní koalice nakonec rozhodl tlak na Babiše, že bude veřejně označen jako ten, kdo zmařil desetimiliardovou investici.

Co přesně bylo důvodem Babišova postoje, není dodnes zcela zřejmé. Ministr oficiálně tvrdí, že jde o ryze odborný spor, protože původní koncept dohody byl podle jeho názoru výhodnější pro GE než pro český stát. Zejména se podle svých slov obával, aby Česká republika nezaplatila vývoj motorů a samotnou výrobu se pak Američané nerozhodli rozjet v jiné zemi.

Verzi o ryze odborném sporu nabourávají ale zákulisní zprávy z vládní koalice. Její zástupci totiž tvrdí, že Babiš ve skutečnosti s dohodou žádný problém neměl a bitva o investici byla jen pokračováním napjatých vztahů ve vládě. Nasvědčuje tomu podle nich fakt, že ministr nebyl ministrovi průmyslu Mládkovi, který měl finišování dohody na starost, schopen několik měsíců říct, co mu vlastně vadí. A neřekl to podle informací Neovlivní.cz do poslední chvíle ani zástupcům CzechInvestu, který investici “procesuje”.

K této zprávě: 

» Miliardová investice GE uvízla. Finance slíbily podporu, teď couvají
» Kdo maří miliardovou investici? Rekonstrukce prudké hádky v koalici

“Babišovi šlo o Mládka, kterého nemá rád. Nechtěl, aby si Mládek mohl připisovat body za to, že zrealizovat takhle velkou investici,” uvedl zdroj z vládní koalice. “ČSSD, za níž v tomto případě stála i KDU-ČSL, se ale rozhodla neuhnout. Babišovi došlo, že pokud necouvne, bude to naopak on, kdo bude označený za viníka zmařené investice,” dodal.

Obrat skutečně nastal na poslední chvíli. Ještě minulý týden nebylo nic dojednáno a Andrej Babiš tvrdil, že dvoumiliardová státní podpora pro vývoj motorů přes něj nikdy neprojde. Na středeční vládě však byla nakonec poměrně hladce schválená dohoda: včetně Babišem kritizované investice 1,986 miliardy na vývoj a výzkum.

Ministr se nakonec podle zjištění Neovlivní.cz spokojil s lehce upravenými formulacemi dohody, kde je jasná garance GE, že po výzkumné fázi dotované Českou republikou (a následně proplacenou z EU) skutečně továrnu postaví nedaleko Prahy a bude v ní také motory vyrábět.

Zprávy o tom, že se jednání s americkou GE zasekla a reálně hrozí, že společnost přehodnotí plány a půjde stavět raději do Polska nebo na Slovensko, zveřejnil jako první deník Neovlivní.cz zkraje června. Američany podle zjištění redakce znejistil právě postup ministerstva financí, kvůli kterému přípravy nabraly zpoždění.

Dnešní podpis dohody pak premiér Bohuslav Sobota komentoval slovy: “Získávání nových investic a podpora zaměstnanosti je jednou z klíčových priorit vlády. Podpis smlouvy s GE Aviation prospěje zaměstnanosti v České republice a zvýší počet kvalifikovaných lidí v tak inovativním oboru, jako je letecký a kosmický průmysl.”

Společnost General Electric má zahájit výrobu v továrně nedaleko Prahy do konce roku 2022 a zavázala se vytoviř do roku 2023 pět stovek nových pracovních míst. “V rámci uzavřené smlouvy vznikne centrum pro vývoj, testování a výrobu turbovrtulových motorů. Do dodávek komponent pro výrobu se podstatnou měrou v řádech jednotek miliard korun ročně zapojí i české firmy a s GE budou významně spolupracovat i české vysoké školy,” stojí v oficiálním prohlášení ministerstva průmyslu a obchodu.