Po stopě Šumana vyrazily tajné služby. Babiš je naopak z kauzy venku

Policie oficiálně oznámila, že už nepátrá po tom, kdo skrytě nahrával rozhovory lídra hnutí ANO Andreje Babiše v jeho průhonické Sokolovně a jeho trestní oznámení odložila. Ve skutečnosti ale po stopě anonymní skupiny skryté za jméno Julius Šuman, která nahrávky zveřejňuje, vyrazily tajné služby. Naopak z příběhu je podle všeho venku sám Babiš. Stíhání za to, že domlouval s novinářem diskreditaci politické konkurence, mu nehrozí.

Domlouvat se s novinářem na tom, jak co nejvíce zasáhnout diskreditačními texty politické nepřátele a využít k tomu nakoupená média, není trestné. K takovému závěru podle zjištění Neovlivní.cz směřuje ta část policejního vyšetřování, která v kauze Babišových nahrávek řešila, jestli je možné kandidáta na post budoucího premiéra za obsah nahrávek stíhat.

“Není paragraf, o který by se policie pro případné obvinění Andreje Babiše mohla opřít. Věc je problematická pouze v politické rovině, nikoli v trestněprávní,” popsal stav důkazů zdroj obeznámený s vyšetřováním.

Čtěte také

» Policie vyšetřuje, jak Babiš sbírá kompro na konkurenci
» Babišovy odposlechy jsou z jeho Sokolovny
» Šuman díl III. Babiš připravuje s redaktorem články před sjezd ČSSD
» Kdo hackuje Šumana. Účet proti Babišovi napadá muž, který komunikuje s ANO

A to, že politik se s novinářem svého mediálního domu Mafra domlouval na využití informací z takzvaného živého spisu (tedy neukončené trestní kauzy pozn. neo) a tím zneužíval informací policie k politickém boji, se nepodařilo prokázat. Ačkoli na jedné z nahrávek jasně zní, že se lídr hnutí ANO  s novinářem baví nad dokumenty ze spisu, který je z neukončené kauzy, důkaz na to není. Oba muži totiž při výslechu popřeli, že by šlo o živý spis. A nikdo další u hovoru nebyl, obrazový záznam není k dispozici.

Oficiálně policie v pátek oznámila, že odložila i trestní oznámení, které kvůli nahrávkám podal sám Andrej Babiš. Ten se cítil dotčen, že ho někdo nahrával při soukromých hovorech a pak je zveřejnil. “S definitivní platností nebyly v této věci zahájeny úkony trestního řízení. Skutečnost, že dojde k nahrání někoho bez jeho souhlasu, ještě nezakládá trestní odpovědnost,” citovala Česká televize státního zástupce Martina Černého.

Naopak po stopě anonymní skupiny skryté za jméno skutečného důstojníka Julia Šumana vyrazily podle zjištění Neovlivní.cz tajné služby. Pátrají, kdo Babiše nahrával, jaké další nahrávky ještě existují a zda budou vypuštěny do éteru ještě před volbami.

“Nejde primárně o to, dostat “Šumana” před soud. Tajné služby jsou tu mimo jiné i od toho, aby se věnovaly případům, kdy se někdo snaží diskreditovat politické představitele třeba tím, že na ně sbírá nahrávky. Může jít o ohrožení bezpečnostních zájmů státu. A zájmem tajných služeb je vědět, kdo za tím stojí,” popsal motivaci tajných služeb již citovaný zdroj.

Tím, jak se Andrej Babiš domlouvá na diskreditaci politické konkurence, se přitom tajné služby nezabývají. Jediný, kdo tuto část příběhu tajných nahrávek ze Sokolovny řeší, je tak sněmovní vyšetřovací komise. I její předseda Martin Plíšek přitom uznává, že za to těžko někdo bude moci pohnat Andreje Babiše přes soud.

“Komise ale samozřejmě může ve své závěrečné zprávě dospět k nějakému závěru a ten prezentovat. Pak už je na politicích a na voličích, jak s tím dál naloží,” konstatoval Plíšek.

Před komisí zatím vypovídal novinář Marek Přibil, který je na nahrávkách s Babišem zachycen. Svědčil sice obsáhle, žádné překvapení jeho výslech ale nepřinesl. Andrej Babiš se sice na komisi také dostavil, z jeho odpovědí ale bylo zřejmé, co si o ní myslí. “Neřekl nám v podstatě nic,” dodal Plíšek.

Další zasedání komise je naplánované na toto úterý.