Byla to kampaň, říká Jakub Horák o volebním úspěchu Pirátů

Marketér a spisovatel Jakub Horák si v letošní předvolební kampani odbyl už pátou politickou štaci. Kampaň tentokrát připravoval pro Piráty. A uspěl. I jeho zásluhou se strana stala třetí nejsilnější partají na scéně. V rozhovoru pro Neovlivní.cz popsal Jakub Horák zákulisí kampaně.

Neo: Jak jste se ke spolupráci s Piráty dostal?

Jakub Horák. Foto: Archiv JH

Od Pirátů mi napsal politolog Martin Duška a požádal mě, abych se přihlásil do výběrového řízení. Hodně lidí na mě tehdy tlačilo, abychom šli do voleb s recesistickým Hnutím Nevím. Nechtělo se mi to zakládat a přišlo mi, že Piráti jsou něco podobného, tak jsem se s nimi potkal. Řekl jsem si, že třeba poznám nové zajímavé lidi.

Neo: Jací jsou? Jak se s nimi pracovalo?

Dali mi v kampani volnou ruku, ale na všem jsme úzce spolupracovali. Zpočátku jsem to bral jako žert a chtěl jsem se tam inspirovat pro další díl knihy Kočky jsou vrženy. Ale Bartoš s Ferjenčíkem mě postupně přesvědčili. Mentálně mě unesli a já byl neočekávaností té situace tak unesen, že jsem jim uvěřil. Bral jsem do té doby politiku podle klasické Marxovy definice, že je to boj o zdroje. A najednou jsem viděl před sebou kluky, kteří se vážně o něco snaží, kteří si zapisují do registru kontaktů setkání s každým mocným, aby je nikdo nemohl obvinit, že v tajnosti něco pečou, kteří o všem hlasují a snaží se najít konsensus v tom konglomerátu osobností, které Českou pirátskou stranu tvoří. Piráti nepřesvědčili voliče svým programem, protože do programu si každý může napsat, co chce. Přesvědčili je svojí autenticitou, tím, že se skrz kampaň podařilo předat tu realitu, že tady opravdu jsou lidé, kteří to myslí upřímně. A to je v době po Grossovi, který si “Myslím to upřímně” napsal na billboard, a přitom to byl manipulátor, vlastně skvělá zpráva.

Neo: Zapojoval jste do přípravy kampaně své kamarády? Třeba tu písničku bych tak hádala, že skládal Daniel Landa, nebo ne?

Hudba je Ferjenčíka, slova napsal Oto Klempíř a já. Ne všechno, co šlape, je Landa.

Neo: Jak se u Pirátů chystala kampaň? Kdo o čem rozhodoval? Rozhodují spíš kolektivně, nebo má někdo zásadní slovo? Zaujala mě třeba charismaticky působící manželka Ivana Bartoše – jaké má ona ve straně slovo?

Vězeňský autobus a ústřední motto Pirátů před volbami: Pusťte nás na ně. Zdroj: Piráti

Ivanovu manželku jsem nepotkal, podílela se na kampani tím, že udržovala Ivana v tempu. U málo známé strany musíte všechno postavit na osobnosti lídra a jeho nasazení bylo enormní. Klíčovým byl místopředseda Mikuláš Ferjenčík, společně jsme se například shodli ve vnímání, jak se v průběhu kampaně mění situace na sociálních sítích. Neodvysílali jsme kvůli té změně dva už hotové volební klipy. Nemilosrdně vyhodit hotovou věc jen kvůli tomu, že se situace za týden změnila, to jsem doposud zažil jenom na své stáži na kampani Labour Party v Londýně za Blaira. Je to ukázka toho, jak profi ta práce probíhala. Vedle externích AdHackers pak extrémně důležitou digitální kampaň nasazoval Jan Lipavský. Když to porovnám se všemi těmi funkcionáři a „poradci“, co se potloukají kolem politických stran, tak hlavní úspěch té kampaně spočíval v tom, že tam byli samí kompetentní lidé.

Neo: Vaše spolupráce s nimi volbami skončila, nebo to bylo „něco víc” a budete s nimi pracovat dál? Nebo ještě jinak: přemýšlel jste, že byste k nim vstoupil?

Skončili jsme dnem voleb. Do strany vstupovat nebudu. Nechci být politik, neměl bych na to nervy. Jsem citlivý člověk, nechci si zapínat každé ráno Facebook s tím, že mi tam budou stovky lidí nadávat. Ve volební kampani jsem pomohl straně, které upřímně věřím, že přinese do politiky lidi s odolností vůči deformování mocí. Dál je to jen na nich. Teď je důležité jít dál a zvolit jiného prezidenta, než je Zeman. Ale bude to velmi těžké.

K tématu
» Piráti na cestě za pokladem: kde se zrodil úspěch Bartošovy strany
» Za kulisy sestavování vlády: hraje se hra o to, kdo dřív vyměkne
» Pražská letní jízda. Magistrát přiklepl IT zakázky za více než 100 milionů

Neo: Věříte, že dostojí očekávání, které vyvolali? Nerozpadnou se?

Určitě se nerozpadnou. Je to soudržná komunita a ty nejkontroverznější osobnosti, jako je Giuseppe Maiello, se do sněmovny nedostaly. Jestli se jim něco podaří prosadit, nevím. Jako největší nebezpečí pro Piráty vidím, že se jim stane to, co německým Zeleným – jiné strany převezmou jejich digitalizační agendu a zrealizují ji. Politická situace v Česku je zablokovaná fixací na osobnost Andreje Babiše. Rozhodnutí nejít s ním do vlády je bohužel teď jediné možné. Babiš zatím vyjebal úplně se všemi, vyjebal by i s Piráty, jakmile by zasedli ve vládě. A všechny malé strany by mu k tomu nadšeně tleskaly. Nesnášenlivost a fanouškovství ve veřejném prostoru už dosáhly nesnesitelné míry.

Neo: A ještě otázka neoriginální, ale nutná: Co podle vás rozhodlo o tom, že Piráti ve volbách tolik uspěli?

Byla to kampaň.