Pět let od Klausovy amnestie: vyšetřování možné korupce stále není uzavřeno

Od amnestie bývalého prezidenta Václava Klause uplynulo tento týden přesně pět let. A policie v tichosti stále vyšetřuje podezření, že v pozadí tohoto kontroverzního kroku mohly být úplatky. Muž, který o okolnostech milosti mohl podle podaného trestního oznámení vědět, mezitím zemřel. Václav Klaus dodnes možnost korupce striktně odmítá. Nepřipouští ani variantu, že by někdo amnestii zobchodoval bez jeho vědomí.

“Nikdo nemohl žádnou korupci organizovat.” Těmito slovy odmítl bývalý prezident Václav Klaus možnost, že někdo z jeho okolí mohl v lednu 2013 vydělat na jeho rozhodnutí prominout zločiny zhruba třiceti tisícům lidí. Klaus svá slova pronesl před dvěma lety, kdy policie začala okolnosti amnestie zkoumat.

Vyšetřování odstartoval Nadační fond proti korupci. Její tehdejší ředitel Petr Soukenka totiž poslal švýcarským úřadům udání ohledně Klausova přítele Petera Kovarčíka. Šlo o podezření, že Kovarčík měl mít dispoziční právo k účtu ve Švýcarsku, kam mělo být v souvislosti s amnestií shromážděno 25 milionů euro.

“Suma 25 milionů eur může podle neověřené informace pocházet z úplatků souvisejících s amnestií vyhlášenou bývalým prezidentem České republiky Václavem Klausem,” napsal švýcarským žalobcům Soukenka.


Švýcaři se pak obrátili na své české kolegy a vyšetřování se rozjelo i v Praze. A překvapivě dodnes nepadl verdikt, který by podezření potvrdil nebo vyvrátil. “V této kauze nebudeme poskytovat žádné informace,” uvedl před časem mluvčí policejní centrály pro boj se zločinem Jaroslav Ibehej.

Klíčový aktér případu – podnikatel Peter Kovarčík – mezitím zemřel. Byl nalezen mrtvý ve své koupelně, policie vyloučila cizí zavinění.

Klausova milost vyvolala kritiku kvůli článku II., který fakticky omilostnil řadu zločinů z privatizační éry. Šlo o hospodářské delikty jako třeba úvěrové podvody v Komerční bance či podvody na klientech kampeliček. Kdo do amnestie tento článek vtělil, to je dodnes nejasné. Faktem ale je, že v podsvětí se hned v lednu 2013 rozšířila informace, že se o chystaném Klausovu kroku vědělo a s amnestií se obchodovalo.

Sám bývalý prezident ale tvrdí, že to je nesmysl, protože kromě jeho nejbližších spolupracovníků o tom nikdo nevěděl. A za své spolupracovníky podle svých slov ručí.