Rozpočtová rada opět ve sporu s vládou

Není to ani rok, co se vláda Andreje Babiše dostala kvůli své hospodářské politice do konfliktu s Národní rozpočtovou radu, která varovala před nadměrným zadlužováním státu a dluhovou pastí. A je to tu znovu. Stačilo, aby nezávislá Rada vydala zprávu, že pokud se vládě bude dařit vybírat daně jen v takovém tempu, jako doposud,  naroste schodek rozpočtu. Ten už je podle současných plánů kabinetu navzdory blahobytu pro letošek 40 miliard.

Scifi. Neserózní. Neděste lidi. Takové výtky adresoval členům nezávislé Národní rozpočtové rady premiér Andrej Babiš loni v listopadu, když si rada dovolila varovat před rozdavačnou politikou kabinetu.

Teď se zase rozzlobila ministryně financí Alena Schillerová. Stačilo, aby Rada konstatovala, že pokud bude výběr daní pokračovat stále stejným (pomalým) tempem, poskočí i schodek státního rozpočtu. A doporučila vládě, aby se pro takový případ připravila na šetření.

Analýzu veřejných financí jsme přinesli v dubnovém tištěném magazínu Neovlivní.cz

“Státní rozpočet vykázal na konci srpna po očištění o prostředky z EU deficit ve výši 15,9 miliard korun, což je o 10,5 miliardy korun více než v roce předchozím. Některé daňové příjmy rostou pomaleji než se plánovalo (např. DPH). Nelze tedy předpokládat, že by saldo státního rozpočtu za celý rok bylo významně lepší, než plánovaných −40 miliard. Pokud bude zpomalování v nárůstech daňových příjmů pokračovat i v dalších měsících, může být dokonce ohroženo i dodržení plánovaného deficitu,” konstatuje Rada ve svém stanovisku a dodává doporučení: “Rada se domnívá, že vláda by v tom případě měla reagovat například omezením čerpání provozních výdajů, a tedy se snažit nepřekročit čtyřicetimiliardový schodek.”

Reakce následovala vzápětí. Ministerstvo financí se na pokyn ministryně Aleny Schillerové proti zprávě ohradilo. “Na základě analýzy dosavadního vývoje je ministerstvo přesvědčeno, že rozpočtovaný schodek nebude překročen,” tvrdí úřad Schillerové kategoricky.

Na výtku ohledně pomalejšího výběru daní ovšem ve svém stanovisku nijak nereagovalo. Pouze konstatovalo, že už šetří dost. “V tuto chvíli neexistuje důvod, proč jednotlivým kapitolám krátit rozpočtované alokace. To by přispívalo k nežádoucímu podsekávání ekonomického růstu, což je praxe, která se v relativně nedávné minulosti ukázala jako chybná. Co se týče úspor v provozní oblasti, připomínáme, že Ministerstvo financí již v rozpočtu na letošní rok prosadilo úspory například v personální oblasti (redukce tzv. mrtvých duší ve veřejné správě), a v tomto trendu bude pokračovat i nadále, například 10 % úsporou v provozní oblasti v rozpočtu na rok 2020 či prostřednictvím novely zákona o rozpočtových pravidlech, která představuje systémové řešení čerpání prostředků na neobsazená místa,” stojí ve stanovisku.

Alena Schillerová si je přitom moc dobře vědoma, jak se věci ve skutečnosti mají. Už v dubnovém tištěném magazínu Neovlivní.cz jsme zveřejnili, že se ministryně financí začíná bát, jak divoká jízda skončí. Ovšem její šéf, premiér Andrej Babiš, velí šlápnout na plyn.

“Své obavy začala šéfka státní kasy ventilovat na přelomu ledna a února, kdy dostala první informace o tom, jak se vybírají daně. Po zveřejnění údajů za druhý měsíc je důvod k obavám ještě větší. Podle plánu by měly finanční úřady letos vybrat o šest procent daní víc než loni, zatím se však propadly skoro o dvě procenta. Pokud se něco nezmění, tak to bude znamenat koncem roku výpadek padesáti miliard. Ovšem málokdo počítá s tím, že se bilance časem nezlepší,” popsali jsme v magazínu.

Obdobná varování ohledně ekonomiky zveřejnil loni i Nejvyšší kontrolní úřad. Ve svém pravidelném Stanovisku k návrhu státního závěrečného účtu ČR za rok 2017 nezávislý auditor konstatoval, že mimo jiné nejsme připraveni na případný příchod krize.

Napsal také, že projídáme rozpočet, reálná výše státního dluhu meziročně narostla, stát investoval nejhůře za posledních 12 let a plánovaný schodek rozpočtu za předchozí rok byl způsobený neschopností státu utrácet peníze na investice. Popsali jsme tady.

Detailní analýzu veřejných financí a hlavně pohledy do budoucnosti jsme popsali v dubnovém tištěném magazínu Neovlivní.cz. Pokud předplatné magazínu nemáte, cesta k němu vede tudy: