Žalobce chtěl stíhat ministryni Dostálovou. Tak ho vyměnili

Obvinit chtěla ministryni i policie. Premiér proto dokonce řešil její odvolání. Nakonec to nebylo třeba.

Státní zástupce z Prahy 2 chtěl obvinit ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou. Dospěl k závěru, že je podezřelá ze spáchání trestného činu v kauze přidělování dotací ze strany vládní agentury CzechTourism.


Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová na snímku z léta 2021. Zdroj: vláda.cz

Žalobce však svůj krok nestačil uskutečnit. Jeho nadřízení se rozhodli mu kauzu odejmout, píší SeznamZprávy.

Jde o ty samé šéfy z městského státního zastupitelství v Praze, kteří už jednou přikryli rozhodnutí žalobce Jaroslava Šarocha ve prospěch Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo.

„V zásadě se jedná o výjimečný postup, ale jde o přípustný a používaný institut,“ okomentoval pro SeznamZprávy mluvčí pražských žalobců Aleš Cimbala fakt, že původní žalobce z Prahy 2 už kauzu Kláry Dostálové nedozoruje.

Stejný názor na kauzu – tedy že ministryně Dostálová by měla být obviněna – zastávají podle zjištění Neovlivní.cz i policisté, kteří dotace CzechTourismu vyšetřovali. Redakce narazila už před tři čtvrtě rokem v politickém zákulisí na informace, že Andrej Babiš zvažuje odvolání Kláry Dostálové právě kvůli obavám z reputačního problému z policejního vyšetřování.


ČTĚTE TAKÉ: Dotace na premiérovy toasty byla podvod, říká svědek


“Byla na stole varianta, že Klára Dostálová odejde dřív, než by ji policie případně obvinila,” řekl tehdy Neovlivní.cz zdroj přímo z vlády. “Premiér měl informace, že se případ pro ministryni nevyvíjí dobře.”

Nakonec ale nebylo třeba ministryni odvolávat. Jak se ukázalo, stačilo vyměnit státního zástupce.

Jde už o několikátý případ, kdy jdou policie a státní zástupce na ruku Babišově vládě. Kromě Čapího hnízda a kauzy Kláry Dostálové jsme to popsali například v případech předražených zakázek během covidu či neoprávněné dotace pro linku na toastový chleba premiérova Agrofertu.

Zdroj náhledové foto: Vláda.cz

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email