Stanjura chce prověřit daně na Čapím hnízdě. Nemá moc šancí

Na finančních úřadech zůstali ti samí lidé, kteří jsou zodpovědní za to, že nedodali policii výši škody za fiktivní reklamu na Babišově víkendovém sídle.

Příběh s daněmi za reklamu na Čapím hnízdě přesně ilustruje, proč je důležité očistit státní správu od lidí spojených s Andrejem Babišem.


Resort Čapí hnízdo na snímku z podzimu 2019. Foto: Shutterstock

Ministr financí Zbyněk Stanjura oznámil, že nechá prověřit postup finančních úřadů v kauze možných daňových úniků na Čapím hnízdě. Finanční správa totiž nedodala policii vyčíslení škody, která měla státu vzniknout. A před lety ignorovala zprávy z Německa, které rovněž nasvědčovaly daňovým únikům spojeným s reklamou.

“Jediné, co mohu, a to určitě udělám: posoudím, zda splnili zákonné limity. Zda ta spolupráce byla, zda nedošlo k nějakému pochybení – třeba, že propásli nějaké lhůty v okamžiku, kdy nereagovali a reagovat mohli,“ řekl ministr.

Jenže ve skutečnosti to bude tak, že ti, co řídili finanční správu v době, kdy se případ odehrál, sedí na svých místech doteď. Budou tedy zkoumat svůj vlastní postup. A postup svých podřízených.

Generální ředitelka finanční správy Taťána Richterová z éry Aleny Schillerové sice rezignovala, její nástupce ale zatím nebyl vybraný. Výběrové řízení ještě nebylo ukončeno. A finanční správu tak řídí dlouholetý zástupce Richterové, který byl rovněž ve funkci za Schillerové.

“Je to tak, že ti co za to byli zodpovědní, budou prověřovat sami sebe,” potvrdil zdroj z ministerstva financí.


ČTĚTE TAKÉ: Babiše podržela v reklamní kauze Schillerová


Iniciativa Stanjury přichází poté, co jsme na Neovlivní.cz zveřejnili, že policie kazu daňových úniků z reklamy na Čapím hnízdě odložila mj. proto, že finanční správa nedodala vyčíslení škody.

Na přímý dotaz Neovlivní.cz to potvrdil mluvčí státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. “Konkrétní výše škody poškozeným vyčíslena nebyla,” uvedl Cimbala.

Kriminalisté přitom považovali podezření z daňových úniků za velmi vážné a byli přesvědčeni, že by za to měla padnout obvinění. “Čekáme jen na stanoviska finančních úřadů,” uvedli v roce 2020.

Jenže finanční správa, která spadala pod Babišovu ministryni financí Schillerovou, jim nakonec nepomohla.

Sama Alena Schillerová vždy odmítala, že by její podřízení takto politicky citlivou kauzu mohli zamést pod koberec. “Vylučuji to, že by úředníci Finanční správy tak jednali. Předjímáte, že by dostávali nějaké pokyny? To je úplně vyloučeno,” kategoricky reagovala ještě v pozici ministryně na pochybnosti poslanců.

V minulosti přitom právě v této kauze už jednou finanční správa prokázala, co jim je bližší: právo nebo byznys Andreje Babiše?

Na daňový rozměr inzerce na Čapím hnízdě totiž už před osmi lety upozornila Prahu německá finanční správa. Jejím zaměstnancům se nezdála reklama, kterou si u Babišova víkendového sídla objednala německá chemička SKW Piesteritz z holdingu Agrofert. Šlo o reklamní výdaje za devět milionů a německý finanční úřad měl podezření na daňový únik.

Němci předali upozornění české finanční správě v roce 2014, v době, kdy resort financí řídil přímo Andrej Babiš. Jak před dvěma lety oficiálně potvrdila finanční správa pro portál Seznam Zprávy, s německým podnětem se nic nestalo. Nikdo jej policii, ani konkrétnímu finančnímu úřadu k vyřešení nepředal.

Proč se Fialově vládě nedaří očista státní správy? Jak se jim úředníci vysmívají? A jak se s nimi chystají ministři zatočit? Čtěte v zářijovém časopise Neovlivní.cz, který můžete už nyní objednávat v sekci PŘEDPLATNÉ.

Zdroj náhledové foto: Shutterstock.com

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email