50 milionů bez soutěže: Šlechtová zakázku hodnotí jako úspěch

Ministryně Karla Šlechtová musela čelit otázkám poslanců kvůli sporné zakázce svého úřadu na aktualizaci NENu, elektronického nástroje, který slouží k zadávání veřejných zakázek. Kouzlení se zakázkou popsala » v minulých dnech redakce Neovlivní.cz. Odpovědi ministryně přitom ukázaly, že buď nemá o příběhu správné informace, nebo vědomě neříká pravdu.

Měla to být tečka za odpovědí na čtvrteční interpelaci poslance Michala Kučery (TOP 09), v níž se Karla Šlechtová chtěla pochlubit, že zakázka je vlastně úspěchem jejího úřadu. A to i přes to, že se cena kontraktu vyšplhala z 15 milionů na 50. A úřad ji přiklepl napřímo, bez soutěže.

Úspěch svými slovy ministryně pro místní rozvoj nedoložila. Ve skutečnosti se usvědčila minimálně z neznalosti.

“To, že tu nabídku dala společnost, která v tuto chvíli není autorem toho NENu a neprovozuje ho a nemáme k němu v podstatě žádný servis od této společnosti, já tu společnost vůbec neznám, je důvodem i pro to, že je důkaz, že NEN se dá upravit i jinou společností než tou, o které se neustále hovoří,” prohlásila ministryně ve sněmovně.

O Šlechtové a MMR

Další sporná zakázka u Šlechtové: 50 milionů bez soutěže »
ÚOHS v tichosti vyměřil pokuty úřadu Šlechtové »
Systém pro EET dodá IBM. Bez soutěže. Babišovi pomohla Šlechtová »
Karla Šlechtová. Č. 8 ve vládním žebříčku »

Jenže se stačí podívat na přílohu číslo 5 smlouvy, kterou její úřad uzavřel se společností Dezadata Group, a je všechno jinak. Jediným subdodavatelem na zakázce je firma vedená Josefem Tesaříkem, ředitelem a majitelem společnosti Tesco SW, která pro ministerstvo NEN dodala a provozuje jej.

Šlechtová chtěla svojí výše citovanou větou dokázat, že se úřad pod jejím vedením snaží být na dodavateli systému co nejméně závislý. Před tím resort v minulosti varovali jak auditoři ministerstva financí, tak NKÚ.

Ministryně se současně snažila poslance přesvědčit, že nebylo zbytí, než zakázku přidělit firmě Dezadata Group napřímo. Společnost totiž zůstala jako jediný uchazeč v původně vypsaném tendru, který ale resort nakonec zrušil. Proto, že podle Šlechtové Dezadata Group původně nebyla schopna dodržet požadovaný harmonogram. Následně nedostatky podle ministryně odstranila, nabídla slevu a resort ji zakázku přiklepl.

“V rámci otevřeného řízení byla přijata pouze jedna nabídka a to od společnosti Dezadata Group,” uvedla ministryně.

Nedodala ovšem, že do soutěže se chtěly zapojit i další firmy, marně. Dvě ze společností se dokonce obrátily na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, podmínky podle nich byly diskriminační a resort jim účast v tendru neumožnil.

Tím, že ministerstvo soutěž zrušilo, ÚOHS stanovisko k těmto námitkám nestačil vydat.

Šlechtová ovšem ve čtvrtek znovu zopakovala, že přihlásit se mohl jakýkoli “kvalifikovaný” dodavatel. “Účast byla otevřena všem relevantním dodavatelům. Tvrzení o nevpuštění dalších uchazečů je tedy zcela nepravdivé,” tvrdí.