Změna plánu. Odvolávám Babiše, situace je neúnosná, prohlásil Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka odvolal ministra financí Andreje Babiše. Současně vzal zpět oznámení, že podá demisi, čímž by padla celá vláda. Sobotkův obrat přišel den poté, kdy dal prezident Miloš Zeman jasně najevo, že tuto interpretaci ústavy odmítá akceptovat. I po premiérově demisi chtěl nechat dál vládnout současný kabinet s Andreje Babišem. Jen s jiným premiérem.

“Problémy ministra financí překročily meze, které jsou únosné,” prohlásil premiér Sobotka, když dopoledne zdůvodňoval změnu plánu. “Prezident se bohužel ústavě vysmál. Demisi podávat nebudu, ztratila smysl. Navrhl jsem odvolat ministra financí Andreje Babiše z vlády. Již jsem jej odeslal na Hrad.”

Oproti předchozím dnům premiér v pátek vypadal rozhodně a odhodlaně. “Nepáchám politickou sebevraždu. A chci jasně říci, že neustoupím. Nesu za vládu odpovědnost a nemohu tolerovat situaci, kdy ministr financí má vážné skandály a odmítá vyvodit odpovědnost a z té vlády odejít,” doplnil později v rozhovoru pro Blesk.cz.

Kontext:

»Babišovy odposlechy jsou z jeho Sokolovny, v podezření je ochranka
» Babiš dostal státní ochranku, připraví ho o soukromí
Za kulisy: Sobotkův plán a jak se Andrej Babiš připravuje na odchod z vlády
» Chovanec poslal kvůli fotomontáži špiony na Babišova manažera
» O čem jsem tak mluvil s Babišem. Odposlechy děsí jeho manažery i partnery

Andrej Babiš zareagoval podle očekávání, na svém dosavadním postoji nezměnil vůbec nic: “Nevidím důvod z vlády odcházet. Argumenty Bohuslava Sobotky jsou směšné.”

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček oznámil, že Miloš Zeman bude o odvolání Babiše rozhodovat zřejmě až po návratu plánované cesty do Číny.

Na první pohled možná nepochopitelné Sobotkovy veletoče dávají smysl s ohledem na události posledních dní, kdy anonymní skupina začala zveřejňovat nahrávky důvěrných rozhovorů Andreje Babiše.

Dosud zveřejněné odposlechy dávají nahlédnout do kuchyně vicepremiérovy politiky a byznysu. Poslední nahrávka například ukázala, že řešil se svými zaměstnancem obsah novin, které si před třemi lety koupil. Původně přitom tvrdil, že do svých médií nezasahuje.

Sobotka připustil, že odposlechy jsou kromě pochybností ohledně Babišova byznysu druhým hlavním důvodem, proč lídra hnutí ANO ze svého kabinetu odvolává.

“Andrej Babiš veřejně lhal, že neúkoluje novináře ve svých médiích a ukázalo se, že to není pravda,” řekl Sobotka.

Odposlechy jsou Babišovým slabým místem, jeho tým je také intenzívně řeší. Neví totiž, co všechno se ještě na vicepremiéra objeví. Sám Babiš prohlásil, že za odposlechy stojí sociální demokraté. Výslovně zmínil rozvědku spadající pod ministra vnitra Milana Chovance a jednu nejmenovanou agenturu. Důkazy ale nemá, připustil.