Firmy, které stavěly Zimolovu daču, měly zakázky od jihočeských nemocnic

Pětina firem, které stavěly víkendová sídla na Lipně pro bývalého jihočeského hejtmana Jiřího Zimolu a šéfa Jihočeských nemocnic Martina Bláhu, měla zakázky právě v krajských špitálech. Pochybnosti o výstavbě svého rekreačního domku Zimola odráží argumentem, že firmy nedělaly pod cenou. Auditor, jehož posudek to má dosvědčovat, však podle MfD stavby osobně nenavštívil.

Jiří Zimola sice na svůj post rezignoval, kauza jeho víkendového sídla ale žije dál. Přibývají pochybnosti o tom, jak probíhalo financování výstavby rekreačních domků u Lipna, které pro sebe, hejtmana a další dva lidi staví Zimolův přítel Martin Bláha. MF Dnes zjistila, že chalupy stavěly firmy, které získávaly zakázky v jihočeských nemocnicích donedávna řízených právě Bláhou.

“Zimola původně tvrdil, že na domcích nepracují firmy, které mají zakázky v Jihočeských nemocnicích. Není to pravda. Z faktur je evidentní, že devět firem od roku 2012 pro nemocnice pracovalo a dohromady dostaly zaplaceno přes 17,4 milionu,” píše MfD.

K této kauze

» Zimolova dača. Kdo je kdo v kauze, která otřásá hejtmanovou kariérou
» Šifra a dům hejtmana Zimoly
» TOP 10 vlivu v jižních Čechách. Kdo je číslo 7

Bývalý hejtman Zimola se brání auditem, který potvrzuje, že cena za výstavbu domků odpovídá a rozhodně nebyla nižší, než měla být. Jenže se ukázalo, že autoři auditu z Ústav znalectví a oceňování při Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích neměli k dispozici všechny potřebné údaje.

“Uvnitř domů jsme nebyli. Měli jsme k dispozici doklady, faktury a předloženou fotodokumentaci nebo stavební deník. Samozřejmě subdodavatele staveb jsme nezkoumali, to bychom museli mít přístup do účetnictví firem a ty by se musely podělit o své vztahy s dodavateli, což žádná neudělá,” připustil rektor školy Marek Vochozka.

Výstavba víkendového sídla na Lipně, kterou Zimola nedokázal mediálně vyhrát, se stala spouštěčem hejtmanova pádu. Tři hlavní důvody, které stály v pozadí, jsou ale jiné. Jde o:  Boj o ovládnutí miliard spojených s krajskými nemocnicemi, stamiliony z evropských fondů a také budoucí souboj o to, kdo převezme otěže v sociální demokracii po odchodu Bohuslava Sobotky.

Sám Zimola po svém odchodu obvinil své stranické kolegy z ČSSD, že kauzu pomáhali rozdmýchávat. “Nemám žádné důkazy, nicméně jsou stopy toho, že celá kauza byla koordinovaná některými lidmi z vedení ČSSD, na tom trvám,” prohlásil v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Ačkoli Jiří Zimola musel odejít z vedení kraje, svůj vliv zcela neztratil. Ze zákulisí nakonec dokázal při sestavování nové jihočeské koalice vyšachovat ze hry hnutí ANO, jehož tamní představitelka Radka Maxová byla jeho největší kritičkou. Sociální demokraté tak mají dál hejtmana, ANO v radě nově vůbec nesedí.