Další prohra: Nejvyšší správní soud strhal práci finanční správy

Nejvyšší správní soud definitivně ukončil snažení finanční správy, která se už rok a půl marně pokouší přesvědčit soudy, že byla oprávněná k tvrdému postupu proti malé firmě ze Zlínska. Finanční úřad v roce 2016 vydal zajišťovací příkazy proti firmě Naryner Construction. Firmu to málem položilo. Nejvyšší správní soud jí dal nyní za pravdu: Finanční úřad přestřelil, zajišťovací příkazy vůbec neměly být vydány.

Jak už jsme na Neovlivní.cz opakovaně popsali, zajišťovací příkaz vydal těsně před Štědrým dnem finanční úřad pro Zlínský kraj, územní pracoviště ve Valašském Meziříčí. A obratem následovaly i platební příkazy proti firmě Naryner Construction. Berní úředníci společnost o pěti zaměstnancích podezřívali, že dluží za DPH. Firma musela obratem složit částku  2 317 063 korun.

“Říkal jsem si, že to není možné, že když platím daně, tohle se mi stát nemůže. Věřil jsem, že se to snad nějak vysvětlí, nicméně nevysvětlilo,” vzpomínal v rozhovoru pro Neovlivní.cz na 20. a 21. prosinec 2016, kdy obdržel zajišťovací příkazy, jednatel firmy Michal Kramoliš.

Psali jsme:

» Finanční správa vrací první peníze z neoprávněných zajišťovacích příkazů
» Novináři jako hybridní hrozba. Pilný píše Chovancovi
» Finanční správa prohrála další soud o zajišťovací příkazy
» Text dopisu ministra financí Pilného o zajišťovacích příkazech a hybridní hrozbě

Zajišťovací příkazy podle Kramoliše firmu málem položily: “De facto veškerý volný kapitál zmizel, nebyly peníze pro obchodní partnery, nebyly peníze na výplaty. Zvládli jsme to jen díky tomu, že jsem si půjčil od známých.”

Michal Kramoliš se odvolal k nadřízeným zlínského finančního úřadu, ti ale postup svých podřízených potvrdili. Podnikatel uspěl až u soudů. Loni se jej zastal nejprve Krajský soud v Brně a nyní i Nejvyšší správní soud. Jak upozornil web Podnikatel.cz , soud nyní výslovně zmínil, že “daňové řízení neslouží k trestání podnikatelů”.

“Zároveň soud odmítl přístup, že zajišťovací příkaz může být vydáván ihned poté, co byly zjištěny jakékoli nesrovnatelnosti v plnění daňových povinností daňového subjektu, a to s odůvodněním, že je zde důvodná obava, že daň bude v budoucnu stanovena a že fakticky bude „daň s ohledem na její výši a současnou majetkovou situaci možná obtížněji vymahatelná,” uvedl Podnikatel.cz.

Celý rozsudek Nejvyššího správního soudu najdete tady.

Finanční správa svoji chybu nikdy neuznala. Jak už jsme popsali zde, původně se neměla ani k tomu, aby neoprávněně zajištěné miliony podnikateli vrátila. Stalo se tak až poté, co se majitel firmy Naryner Construction obrátil na média a případ se dostal na veřejnost.

Nyní Michal Kramoliš vyčísluje škodu a hodlá o ni stát žalovat.

Zajišťovací příkazy se nekontrolovatelně rozbujely v letech 2014-2016,  kdy se daňová správa ocitla pod tlakem na lepší výběr daní. Ukázalo se, že v řadě případů k tomuto nejtvrdšímu nástroji vůbec nebyl důvod a finanční správa zbytečně zničila soukromé firmy.

Finanční úřady přibrzdily až poté, co se do problému vložili právě soudci v čele s Nejvyšším správním soudem. “Berňáky” se ocitly i pod veřejným tlakem a nezákonných zajišťovacích příkazů začalo ubývat. Ministryně financí Alena Schillerová dodnes nepřiznala, že se jim situace vymkla z rukou.