Auditoři končí prověrku Babišových dotací. Čeká se na zprávu

Auditoři Evropské komise, která řeší střet zájmů českého premiéra Andreje Babiše, končí po dvou měsících na českých úřadech prověrky dotací pro holding Agrofert. Nyní chystají závěrečnou zprávu. Není ovšem jisté, že bude oficiálně hotova ještě před květnovými volbami do Evropského parlamentu.

Evropská komise vyslala své auditory do Česka poté, co její právníci loni v listopadu konstatovali, že český premiér je ve střetu zájmů a dál ovládá holding Agrofert. (Popsali jsme zde) Babiš své firmy kvůli zákonu vložil do svěřenského fondu, podle unijních právníků byl ale tento krok nedostatečný, protože vliv na Agrofert si český politik fakticky ponechal.

Holding Agrofert je největším příjemcem dotací v Česku.  Pokud by unie Babišovi střet zájmů prokázala, o peníze přijde. Jak jsme ale vypátrali, komise řeší střet zájmů českého premiéra a holdingu Agrofert i ve vztahu k veřejným zakázkám.

“Auditoři Evropské komise už svoji práci v Česku fakticky skončili. Nyní dodělávají závěrečnou zprávu. Jestli se ale finální verdikt stihne ještě před volbami do Evropského parlamentu, nebo to už zůstane na nově zvoleném vedení, to zatím není jasné. Právě o to se nyní bojuje v zákulisí v Bruselu,” uvedl státní úředník detailně obeznámený s případem.

Jeho slova o končící práci auditorů v Česku redakci potvrdil i další nezávislý zdroj ze státní správy.

Audit se týká všech schválených nebo proplacených projektů z Programu rozvoje venkova od roku 2012. Auditoři zkoumali dotace pro Agrofert na Státním zemědělském intervenčním fondu, ministerstvu pro místní rozvoj a byli i na ministerstvu práce a sociálních věcí.

Sám český premiér Babiš veškerá podezření vůči své osobně opakovaně odmítl. Trvá na tom, že ve střetu zájmu není a jeho političtí protivníci proti němu vedou kampaň. Jakýkoli střet zájmů pak odmítá v oficiálním stanovisku i holding Agrofert.

Pokud auditoři střet zájmů potvrdí a bude takový i finální verdikt komise, bude to mít důsledky nejen pro byznys Agrofertu. Dopady pocítí i daňoví poplatníci v České republice.

Některé dotace by museli Češi za svého premiéra vracet. V případě veřejných zakázek zase hrozí, že budou zastaveny všech platby ze strukturálních fondů EU do České republiky, a to nejen pro holding Agrofert.

O vyšetřování bruselských auditorů jsme detailně psali v únorovém magazínu Neovlivní.cz. Cesta k němu vede tudy: