Časopis Neovlivní.cz: Drahá a zelená budoucnost autobranže

Není pochyb, že se změny vyvolané pandemií covid-19 dotknou každé oblasti byznysu. Přičemž platí, že různé obory budou různě zasaženy a různě povzbuzeny. Jaká je pozice autobranže, byznysu, který je tradičně páteří naší ekonomiky? Co můžeme od výrobců aut čekat? Vyjdou z krize oslabeni, nebo posíleni? Máme oslavovat, nebo se bát? V jaké situaci virus autobranži infikoval a jakou má tato výkladní skříň světového průmyslu imunitu?

Výrobci aut měli i bez pandemie, po mnoha tučných letech, na prahu roku 2020 nelehkou pozici. Klíčovým slovem byla udržitelnost. A to jak udržitelnost výroby automobilů, tak udržitelnost jejich provozu. To se po pandemii nezmění, spíše posílí. Posílí se to zejména tam, kde budou do hry vstupovat vlády – ať už formou přímé podpory výrobců, nebo formou podpory jejich odbytu. Pokud někdo daruje autobranži peníze daňových poplatníků, nebude za to chtít jenom zaměstnanost. Bude chtít posunout tento megabyznys blíže k řešení klimatických výzev. To je definitivní.

Neumím posoudit, jestli klimatická změna je, nebo není. Neumím posoudit, jestli naše plány na boj s ní jsou správné. To je ale úplně jedno. Tyto plány jsou už promítnuté do konkrétních dohod a omezení, ve kterých se my všichni musíme pohybovat.

Výroba automobilů má k dosažení klimatických cílů v zásadě dvě cesty. Cirkulární ekonomiku, které se budeme věnovat za moment, a snižování flotilových emisí CO2, kterým tohle čtení uzavřeme. Dobrá zpráva je, že ani v jednom si už dnes nevedeme úplně špatně. Ta horší je, že tento postupný přechod bude něco stát. Odhady hovoří o celkové sumě 50 miliard eur. Tedy jeden náš státní rozpočet. Tyhle peníze sice protečou přes automobilky, ale ty se o jejich platby budou chtít rozdělit. Budou se chtít rozdělit přímo se svými zákazníky, ale i se státními kasami evropských zemí, Česko nevyjímaje. Toto odvětví u nás přímo zaměstnává 150 tisíc lidí a reprezentuje 20 % našeho průmyslu a vývozu. Přes daňový systém se tak bude podílet úplně každý.

Celou analýzu Radovana Vávry najdete v květnovém čísle časopisu Neovlivní.cz. Ještě pár dní můžete předplácet tady:

Zdroj náhledové fotografie: Shutterstock