Další volební dáreček. Mám radost, pochvaluje si Schillerová

Vláda si v rozpočtu udělala polštář na uplácení voličů ve výši skoro 80 miliard

Babišův kabinet ve volebním roce podle očekávání směřuje veřejné peníze především tam, kde se mu to z hlediska volebních preferencí vyplatí. Cílí především na seniory, z nichž podstatná část tvoří hlavní voličskou základnu hnutí ANO.


Alena Schillerová Foto: Úřad vlády ČR

Ministři nyní podnikli další krok, aby si seniory naklonili. Kromě zákonné valorizace jim přidají další stovky korun.

“Životní úroveň seniorů je jasná priorita této vlády a nejinak tomu bude v roce 2022. Právě jsme dosáhli koaliční dohody, že se od ledna důchody zvýší o 300 korun měsíčně nad rámec zákonné valorizace. A to pevnou částkou, abychom více pomohli lidem s nižšími důchody. Mám radost,” pochvalovala si včera ministryně financí Alena Schillerová.


ČTĚTE TAKÉ: Poslední hostina aneb jak si chce AB za naše peníze udržet moc


Jak jsme popsali v dubnovém časopise Neovlivní.cz, vláda si sestavila rozpočet tak, aby pamatoval na říjnové parlamentní volby. A potřebu vládních politiků naklonit si prostřednictvím veřejných peněz voliče.

„Rozpočet je skutečně sestavený tak, že umožňuje předvolební dárečky. Zejména po své únorové novele, kdy byl navýšený schodek,“ říká hlavní ekonom skupiny Natland Pavel Bartoň. „Vědělo se, že bez novely státní rozpočet (se svým původním deficitem 320 miliard) nedává smysl, když nezapočítává efekt snížení sazby daně z příjmů (primárně pro zaměstnance).“

Odborníci odhadovali dopady daňového balíčku, kterým vláda na dluh poslala zaměstnancům vyšší mzdy, až na stomiliardový zářez do rozpočtu.

Jenže podle Bartoně stát k této částce bez jakéhokoli zdůvodnění přihodil další miliardy: „Do novely rozpočtu stát započítal nejen tyto 103 miliardy nižších příjmů, ale i dalších 77 miliard vyšších výdajů. Tyto extra výdaje spadly z čistého nebe.“

Před rozhazovačnou politikou Babišovy vlády varuje řada ekonomů, kteří upozorňují, že mimo jiné kvůli roční pandemii si stát nemůže takový postoj dovolit. Šéfka národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová konkrétně ke zvyšování důchodů nad rámec zákonné valorizace v rozhovoru pro Neovlivní.cz uvedla: “Důchody valorizovat výhradně dle zákona. Nadměrné valorizace z posledních let opravdu přinesly státnímu rozpočtu veliké nabalující se výdaje. “

A podobně varoval i Nejvyšší kontrolní úřad, který zjistil, že zvyšované běžné výdaje nijak s epidemií nesouvisely. “Celkové výdaje v roce 2020 meziročně vzrostly o 291 miliard korun na celkem 1 842,9 miliardy korun. Minimálně 147 miliard korun ale nesouviselo přímo s pandemií nemoci covid-19, šlo například o jednorázový příspěvek důchodcům, oddlužení nemocnic a další,” píše NKÚ.

Zatímco v roce 2019 byl podíl státního dluhu 28,5 % HDP, v roce 2020 se meziročně zvýšil na 36,5 % HDP. Česká republika je tak sice podle NKÚ stále jedna z nejméně zadlužených zemí EU, dle odhadu Evropské komise je ale tempo zadlužování jedno z nejrychlejších. Takový výsledek ohrožuje budoucí stabilitu veřejných financí.

“Výsledek hospodaření státu nelze však přičítat jen vlivu pandemie. Stojí za ním i to, že stát odkládá řešení dlouhodobých problémů. Nevýkonnost státu se promítla nejen do reakce na pandemii, ale i do oblastí, jako jsou rozvoj dopravní infrastruktury, digitalizace státní správy nebo sociální oblast. Negativní dopady nejen na tyto oblasti měla i přebujelá byrokracie, pomalé procesy a nekoordinovanost,” doplnili kontroloři.

Jak přesně si ministři z veřejných peněz chtějí pojistit, že zůstanou u moci? Pořiďte si předplatné časopisu Neovlivní.cz a už vám žádný text neuteče.

Zdroj náhledové foto: Úřad vlády ČR


.

Text vznikl za podpory NFNZ

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email