Lájos Bács, postřelený sponzor a dary pro STAN. Co mají společného?

Hnutí STAN se zatím nehodlá vzdát tří milionů, o jejichž původu panují pochybnosti.

Začátek to není úplně nejšťastnější: nejdřív kyperské miliony Věslava Michalika, pak stážista Jan Farský a do třetice sponzorské dary hnutí STAN. Vládní partaj Víta Rakušana nabila Andreji Babišovi dostatečně.

A naposledy se to ukázalo během rozpravy před hlasováním o vyslovení důvěře vládě Petra Fialy.


Ministři za STAN během hlasování o důvěře vládě Foto: Hnutí STAN

Hnutí STAN muselo odrážet kritiku svého financování, kdy se ve stranické pokladně ocitly netransparentní tři miliony korun. Jak upozornil v den hlasování server SeznamZprávy, jeden ze spolumajitelů sponzorské firmy je navíc trestně stíhaný v daňové kauze.

Lídr STAN a současně ministr vnitra Vít Rakušan tvrdí, že o jeho obvinění neví. “Tyto informace jsou i pro mě nové. Já jsem o žádném stíhání netušil. Copak má ministr vnitra právo vědět o nějakém probíhajícím šetření policie? Copak se jako ministr vnitea nadstandardně dostanu k takovým údajům?” otázal se ve Sněmovně.

STAN zatím dar nevrátil. “Pokud se prokáží informace, že kdokoli, kdo nám poskytl dar, je spojen s trestnou činností a hrozilo by, že ty peníze mají spojitost s jakoukoli trestnou činností, tak samozřejmě adekvátně zareagujeme a takové peníze si nenecháme.”

Neupřesnil už ale, zda to znamená, že k tomu stačí potvrzení informace o stíhání dárce nebo bude hnutí STAN čekat na pravomocný rozsudek.

Každopádně už nyní si můžeme troufat odhadnout, že vládu to nepoloží. Financování politických stran už zkrátka není tak výbušným materiálem. Z devadesátých let si totiž veřejnost zvykla na to, že sponzorské příspěvky stran prostě provázejí pochybnosti.


NEPŘEHLÉDNĚTE: Peníze z privatizací se vozily v igelitkách


Začalo to v půli devadesátých let a Václava Klause v čele ODS to dokonce stálo premiérský post. Tehdy se ukázalo, že jeho partaj brala miliony od uchazečů o privatizaci. Navíc maskovala dary za vymyšlené sponzory Bácse a Sinhnu.

Pro kdysi vládní ODA stejný problém dokonce znamenal konec její existence. Tehdy novináři vypátrali, že partaj má také vymyšlené sponzory a nadto – stejně jako ODS – tajné konto v zahraničí.

Problém byl především v tom, že maskování skutečných sponzorů mělo zakrýt fakt, že tehdy vládní strany pomohly dárcům zprivatizovat státní podniky. Vrhlo to stín na samotnou privatizaci a současně poškodilo reputaci pravice z devadesátých let.

Po nástupu ČSSD s akcí Čisté ruce se politici snažili přesvědčit veřejnost, že se poučili a budou si dávat pozor. Zajetá praxe z éry pravicových vlád ale velkoryse pokračovala. Zemanovi lidé tajili dárce prostřednictvím stranické firmy Cíl, dary vydávali za půjčky a s partajním financováním souvisel i pokus o vraždu věřitele ČSSD Ivana Lhotského.


ČTĚTE TAKÉ: Kdo chtěl zabít sponzora ČSSD


Na přelomu tisíciletí se pak příliv sponzorů zastavil a strany zažívaly hubená léta. Logicky tak ubylo i podvodů a neprůhledných transakcí.

S nástupem hnutí ANO se pak zažitá sponzorská praxe obnovila. Babišova partaj například přijala půlmilionový dar od karlovarské tabákové společnosti a dva dny před tím poslanci ANO pomohli ve sněmovně zabrzdit protikuřácký zákon. Podobný byl případ zbrojaře Stanislava Petra, který obdaroval hnutí dvěma sty tisíci korun. Ve stejné době probíhala na ministerstvu obrany, které řídil za ANO Martin Stropnický, tendr na balistické vesty. Vyhrál právě Stanislav Petr, majitel firmy Argun. Popisujeme ZDE.

Každopádně, když na dalšího ze sponzorů prasklo, že je obviněný – hnutí ANO se daru zbavilo. Šlo o Davida Rusňáka, zetě Aleny Schillerové. Příběh jsme shrnuli v tomto článku.

Samostatnou kapitolou je je pak Andrej Babiš-sponzor. I on významně přispívá svému hnutí a je trestně stíhaný.

Machinace s partajím financováním provázejí o politickou kariéru Tomia Okamury, který je nyní spolu s Babišem hlavním kritikem sponzorské kauzy STAN.

I přes nejrůznější výše popsané podvody a machinace byl v souvislosti s partajním financováním za posledních třicet let pravomocně odsouzený jediný člověk: Ludvík Otto, který v Klausově éře pomáhal s financováním ODS. Jeho případ jsme popsali ZDE.

Zdroj náhledové foto: Hnutí STAN

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email