Nahrávka o poště: “2 miliony pro ČSSD, jeden pro Chovance”

Policie v tichosti vyšetřuje korupční případ, v němž jde o další zakázku České pošty. Jednu z hlavních rolí v něm tentokrát hraje ministr vnitra Milan Chovanec. Odkopnutý obchodní partner pošty si nahrál rozhovor s členem ČSSD, který mu sliboval pomoc se zakázkou výměnou za úplatek pro partaj i přímo pro ministra. Chovanec korupci popřel a podal trestní oznámení.

Bitva o zakázky ve státní poště postoupila do dalšího dějství. Podnikatel Lukáš Čadek, který se s firmou soudí o 27 milionů korun kvůli ukončené spolupráci, disponuje podle zjištění Neovlivní.cz nahrávkou, na níž mu člen středočeské sociální demokracie slibuje, že získá nový kontrakt na poště. Ovšem přijde ho to celkem na tři miliony korun: dva mají být určené pro ČSSD, jeden pro ministra Chovance, do jehož gesce pošta spadá.

Ministr Milan Chovanec pro Neovlivní.cz popřel, že by za Čadkem kohokoli posílal, natož s korupční nabídkou. “Určitě ne. Nebyl k tomu žádný důvod,” řekl  ministr.

Jeho pozici v příběhu posiluje skutečnost, že v případu podal trestní oznámení a tím údajnou korupční nabídku začala vyšetřovat policie. Ministrův krok přišel poté, co se k němu donesly informace o obsahu červnové schůzky podnikatele Čadka se sociálním demokratem. Chovanec na dotaz Neovlivní.cz potvrdil, že se na policii skutečně obrátil.

“Mohu potvrdit, že jsem v této záležitosti podal trestní oznámení v druhé polovině června, ihned poté, co jsem získal informace nasvědčující spáchání trestného činu,” uvedl ministr. Další detaily případu ale komentovat nechtěl s ohledem na policejní vyšetřování.

Naopak Lukáš Čadek trestní oznámení bezprostředně po korupční nabídce nepodal, ačkoli se na případ vztahuje oznamovací povinnost. Dnes říká, že se kvůli případu obracel na Vrchní státní zastupitelství. “A následně jsem uložil svému právníkovi, aby podal trestní oznámení,” řekl Čadek, který své váhání vysvětluje skutečností, že policie spadá pod vnitro řízené právě Chovancem.

Detailnější vyjádření k případu podnikatel slíbil poskytnout po konzultaci se svým právním zástupcem.

Středočeského sociálního demokrata, který se s Čadkem sešel a nabízel mu pomoc výměnou za miliony, se redakci zatím nepodařilo kontaktovat.

Spory Lukáše Čadka s Českou poštou začaly ještě před nástupem Milana Chovance na vnitro. Firma s podnikatelem spolupracovala v oblasti prodeje zboží na pobočkách. Čadek tvrdí, že mu lidé z pošty následně přislíbili další zakázky, on nakoupil zboží, ale firma nakonec od další spolupráce cukla. Smlouvu na to ovšem nemá, jako důkazy uvádí emaily, jejichž pravost ale zaměstnanci pošty zpochybňují. Podnikatel, který po ukončení spolupráce s poštou zkrachoval, se nyní se státem soudí a požaduje 27 milionů korun, aby mohl dostát svým dalším závazkům.

Detaily případu, rozhovor s podnikatelem Čadkem již brzy na Neovlivní.cz