Jana Nagyová má zaplatit daň za šperky. Má z čeho?

Potíže manželky bývalého premiéra Petra Nečase s úřady nekončí. Po sérii obvinění jí před časem dorazila obálka z finančního úřadu, který po ní žádá dodatečné zaplacení daně za luxusní dárky v bezmála desetimilionové hodnotě. Kvůli tomu, že daň původně nezaplatila, je Jana Nečasová-Nagyová už od března trestně stíhaná

Platební výměr dorazil podle zjištění Neovlivní.cz kdysi nejvlivnější státní úřednici ke konci léta. Jde o daň z prezentů, jejichž cena podle policie dosáhla 9 682 886 korun. Jana Nečasová měla podle policie za šperky, oblečení a kabelky, které jí coby premiérově pravé ruce věnovali nejrůznější byznysmeni či právníci,  zaplatit daň téměř 706 tisíc korun. Nezaplatila a policie ji stíhá podle paragrafů, za které jí hrozí až osmileté vězení.

Státní zástupce Pavel Komár informaci Neovlivní.cz o platebním výměru na přímý dotaz nepopřel, stejně jako hlavní obhájce Nečasové Eduard Bruna. Oba nicméně odmítli rozebírat jakékoli detaily, včetně sumy, kterou  musí bývalá šéfka premiérova kabinetu zaplatit.  “K výši částky se vyjadřovat nemohu,” uvedl žalobce Komár.

Stejně mluvil i advokát Bruna: “Částku neznám a nevím ani, jestli už byla zaplacena,” komentoval doplatek Bruna.

Jana Nečasová od policejní razie na úřadu vlády, která v květnu 2013 smetla ji i celý Nečasův kabinet, nebyla nikde zaměstnaná. Zkraje letošního roku nicméně rozjela “životní koučink” – poradenství, v němž zájemcům radila v osobním i pracovním životě. Po zveřejnění v médiích ale byly její webové stránky zablokované, není tedy jasné, jestli v koučinku pokračuje.

“Z čeho to bude paní Nečasová platit? To je spíš otázka na ní,” podotkl k nynější povinnosti zaplatit sta tisíce korun žalobce Komár.

Jana Nečasová ale s médii nekomunikuje. Její právník Bruna uvedl, že neví, z čeho bude jeho klientka daň platit.

Luxusní dárky dostávala bývalá vrchní ředitelka sekce předsedy vlády v letech 2012 a 2013, nejdražší byl podle policie perlový náhrdelník Cartier za více než milion korun. Za dárce prezentů kriminalisté označili například bývalého šéfa Pozemkového úřadu Petra Šťovíčka, exministra Tomáše Chalupu, byznysmena Daniela Křetínského, lobbistu Vladimíra Johanese či šéfa společnosti ČEZ Daniela Beneše.

Policie původně prověřovala verzi, že drahé dárky byly korupcí – tedy, že si dárci kupovali premiérovu přízeň skrz jeho tehdejší milenku výměnou za konkrétní protislužby. Pro tuto linku však nenashromáždili dostatek důkazů. Proto je Nagyová-Nečasová stíhaná “jen” pro podezření z krácení daně.