Chovancova nahotinka: Policie vyslýchá novináře

Policie, která vyšetřuje případ fotomontáže s nahou dívkou a ministrem vnitra Milanem Chovancem, krouží kolem novinářů. Ke konci loňského roku vyslýchala hned několik zaměstnanců vydavatelství Mafra, které vlastní vicepremiér a lídr hnutí ANO Andrej Babiš. Vydavatelství i samotní novináři trvají na tom, že s výrobou podvrhu nemají nic společného.

Nekvalitně zpracovanou fotomontáž, na níž je ministr zobrazený s nahou dívkou, zveřejnil sám Chovanec loni na podzim. Současně dodal, že snímek mu přinesli novináři z Mafry a chtěli po něm jeho reakci. Ministr vnitra přitom podle zjištění Neovlivní.cz zhruba dva měsíce před tím předal tajné službě informace, podle nichž se na něj chystá diskreditační kampaň, v níž mají sehrát roli lidé z Babišova vydavatelství. ( více najdete tady »)

K této kauze

Nalevo snímek z reklamního focení, napravo fotomontáž. (neo)
» Chovancova nahotinka: Dívka z reklamy na Pantheon
» V případu kompro snímku Chovance figuruje Babišova Mafra
» Chovanec poslal špiony na Babišova manažera

A jmenoval i konkrétní z nich, jako například manažera Mafry Františka Nachtigalla, který stojí za projektem bulvárního webu Expres. Právě jeho redaktoři za ministrem Chovancem s fotkou nahotinky dorazili. Nachtigall byl jeden z prvních, koho si policisté předvolali.

“Ano, na výslechu jsem byl. Znovu jsem ale zopakoval, že s celou věcí nemám nic společného, nestojím za žádnou fotomontáží,” sdělil na dotaz Neovlivní.cz Nachtigall. “O té fotografii jsem se dozvěděl od svých podřízených a řešili se mnou postup, co s tím dál. Standardní postup je, zeptat se toho, koho se to týká, v tomto případě ministra Chovance,” dodal.

Nachtigall ani jeho kolegové ale nebyli schopni ani na policii věrohodně vysvětlit, proč vůbec s fotografii dál pracovali, když je na první pohled zřejmé, že jde o velmi špatnou fotomontáž.

Stejně tak panují nejasnosti v tom, proč novináři původně Chovancově úřadu tvrdili, že donesou fotografie v elektronické podobě a následně popřeli, že by je měli k dispozici jinak než na papíře. Dorazily prý anonymně.

Policie si k výslechu překvapivě předvolala i šéfredaktora Lidových novin Istvána Léko. Ten Neovlivní.cz řekl, že to nechápe. “Nemám s tou fotkou vůbec nic společného, o detailech výslechu ale mluvit nemůžu, musel jsem policistům podepsat mlčenlivost,” uvedl Léko.

Výslech šéfredaktora Lidových novin může mít jediný důvod, a tím je jeho přátelství s Andrejem Babišem. Policie jej mohla předvolat proto, aby vyloučila, že v případu sehrál nějakou roli přímo lídr hnutí ANO. Jinak řečeno: že si diskreditaci Chovance sám objednal.