Potvrzeno, šéf auditorů z financí odchází

Výběrové řízení na klíčový post šéfa auditorů na ministerstvu financí, o které se zajímají kontroloři EU, má svého vítěze. Stal se jím právník Stanislav Bureš. Jeho předchůdce Evžen Mrázek na úřadu končí. Potvrdily se tak informace, které v předchozích týdnech publikoval deník Neovlivní.cz: Že Mrázek to má spočítané a v tendru nevyhraje.

Jeho podřízení odstartovali stíhání hejtmana Jiřího Rozbořila (aféru sledujeme zde »). Podali trestní oznámení na čerpání dotací v dalších čtyřech krajích či předali policii případ podezřelé miliardové IT zakázky na ministerstvu pro místní rozvoj. Na práci jeho lidí do značné míry záleželo, kolik miliard uvolní Evropská unie pro Českou republiku.

Teď Evžen Mrázek, ředitel Odboru 52 na ministerstvu financí, končí.

K tomuto tématu:

» Dopis pro Sobotku: Na financích znali výsledek tendru předem
» Kontroluje unijní peníze. Zprávy o Babišovi a Agrofertu ji zneklidňují
» Evropský úřad proti podvodům vyšetřuje Babišův Agrofert
» 33 odstavců. Projděte si stížnost na Agrofert do Bruselu
» Výbušný IT audit. Padají hlavy dalších úředníků

“Auditní orgán byl k datu 3. února 2016 jmenován Mgr. Stanislav Bureš, který zvítězil ve výběrovém řízení na tuto pozici konaném dle zákona o státní službě,” uvedlo ministerstvo financí v tiskové zprávě. Právník Bureš působí v auditním orgánu ministerstva financí od roku 2012. Před příchodem na úřad pracoval jako právník – kontrolor v oddělení strukturální politiky Nejvyššího kontrolního úřadu.

Výběrové řízení, ve kterém zvítězil, se ovšem dostalo pod drobnohled unijních kontrolorů. Na stole mají zprávu, která vyvolává otazníky, zda tendr nebyl zmanipulovaný. Bývalá zaměstnankyně ministerstva Jarmila Nývltová totiž už třináct dní po zahájení řízení napsala premiérovi Bohuslavu Sobotkovi, že současný šéf auditu Evžen Mrázek to má spočítané a v tendru nevyhraje (psali jsme zde »).

“Považuji za znepokojivé, že Auditní orgán Ministerstva financí bude mít třetího šéfa během jednoho roku. To jsou vážné kroky zpět. Nejnovější vývoj mě velmi nutí k zamyšlení,” uvedla v rozhovoru pro Neovlivní.cz šéfka Výboru rozpočtové kontroly Evropského parlamentu Ingeborg Grässle. Právě její výbor kontroluje, jak se používají peníze z rozpočtu Evropské unie, zda je členské země využily v souladu s pravidly. Pokud jde o Česko, Grässle uvedla, že se její lidé situací kolem kontroly čerpání eurodotací v tuzemsku zabývají. (Celý rozhovor s Ingeborg Grässle tady »)

Oficiálně Evžen Mrázek skončil kvůli své slabé angličtině, nedosáhl na požadovanou jazykovou kvalifikaci. Sám ovšem považoval kvalitu svých jazykových znalostí za zástupný problém. Z jeho slov během listopadového rozhovoru pro Neovlivní.cz vyplynulo, že své současné potíže spojuje s výbušnými audity, které vedl. “Nevím, kdo přesně za tím stojí, ale jsem přesvědčený, že to souvisí s mojí prací. Ty audity se zkrátka nehodily,” řekl Mrázek (více zde »).

Na otázku, proč si tedy angličtinu na požadovaný stupeň nevylepšil, Mrázek uvedl, že na tom pracoval, ale nestihl zkoušku do stanoveného termínu: “Při pracovní vytíženosti, kterou se lidí z auditního odboru týká, to opravdu není nic jednoduchého.”