Terorismus a “velký bratr” ve světle moskevských útoků

Bývalý šéf špionáže Petr Mlejnek o tom, jaké stopy po sobě v digitálním světě zanechávají teroristé a jak moc sledování potencionálních viníků ukrajuje ze základních práv i všech ostatní.

Navenek se to moc neví, ale terorismus je jednou z výjimek, kdy skutečně spolupracují i zpravodajské služby “nepřátelských zemí” navzdory ideologii. Služby všech zemí světa sdílejí informace o možných teroristických hrozbách. Ruský stát však nedávno ignoroval varování USA, a to mělo za následek nejhorší teroristický útok v ruských dějinách.

Teroristický útok u Moskvy, ke kterému se přihlásil IS-Chorásán, přitom podle všeho nebude poslední.


Moskva po teroristickém útoku Foto: Studio MDF / Shutterstock.com


Islamisté vyzývají k dalším útokům, které by měli provést tzv. osamělí vlci. Tedy teroristé, kteří zanechávají minimum stop a je prakticky nemožné je vystopovat předem. ISIS zmínil i konkrétní destinace, kde by chtěl zaútočit. Mezi nimi jsou USA, Izrael nebo Filipíny.

Islamisté chtějí udeřit i v Evropě. Mluvčí Islámského státu Abu Huthajfa al-Ansarí vyzval “osamělé vlky”, aby provedli útoky na křesťany a Židy. Útoky by se měly uskutečnit na Západě a v Izraeli, a to v nejbližší době, uvedl deník The Mirrror. Jako záminku využívá Islámský stát nejdůležitější islámský měsíc, a to ramadán. Ten letos připadá na 10. březen až 9. duben. Mluvčí Al- Ansarí ho označuje také za měsíc džihádu.

Detaily k ISIS jsem popsal v článku z ledna 2024 Zmrtvýchvstání Islámského státu. Mluvčí ISIS pro své sdělení využil šifrovanou aplikaci pro zasílání zpráv Telegram. Ruská platforma Telegram je velmi oblíbeným prostředím, kterou využívají nejrůznější skupiny pro prezentaci svých názorů.

Bohužel i my s ním máme neblahou zkušenost ve spojitosti s prosincovým útokem na Filozofické fakultě. Detaily ZDE. Telegram neměl nastavená žádná pravidla pro zveřejňování obsahu, ačkoli Putinova FSB je schopná jej monitorovat. FSB prostřednictvím systému SORM pracuje na identifikaci vlastníků telegramových kanálů na základě nepřímých znaků v poloautomatickém režimu(analyzuje se styl textu, aktivita uživatele, čas strávený na síti).

Přesto až po útocích v Moskvě zakladatel a generální ředitel Telegramu Pavel Durov 28. března uvedl, že Telegram zahájil opatření, aby zabránil extremistickým příspěvkům vyzývajícím k teroristickým útokům, čímž by měl podle jeho slov, zabránit desítkám tisíc údajných pokusů o zasílání zpráv vyzývajících k teroristickým útokům a zablokovat tak tisíce uživatelů, kteří takové zprávy odeslali. Durov uvedl, že uživatelé Telegramu v Rusku, na Ukrajině a v Bělorusku budou moci od příštího týdne omezit, kdo jim může posílat soukromé zprávy. Toto omezení je výsledkem tlaku Kremlu na Durova.

Přes Telegram také vedli konverzaci teroristé z Crocus City Hall. Teroristé zde byli rekrutování, dostávali pokyny a peníze.

Co se týká rozsahu financování ISIS tak ten je poměrně rozmanitý a zahrnuje kombinaci legálních a nelegálních zdrojů. Pokud někdo chce spáchat teroristický čin, potřebuje peníze a dobrou logistiku. Jak jsme psal v článku Jak se perou špinavé peníze z Ruska a jak toho využil islámský džihád , oblíbeným kanálem financování teroristů, a nejen jich, jsou kryptoburzy. Souvisí si to i s faktem, že v Rusku v současné době je odpojeno od SWIFT, společnosti pro mezibankovní finanční telekomunikace.

Ruští novináři našli na Telegramu informace ke kryptopeněžence spojené s IS – Chorásán, odkud byla po teroristickém útoku vybrána částka odpovídající částce oznámené při zatčení Shamsidina Fariduniho pro podezření ze spáchání teroristického útoku na Crocus City Hall. Ruští novináři našli celou síť chatů na Telegramu, které z mnoha důvodů naznačují, že patří k tádžickému křídlu teroristické skupiny IS-Chorásán. Po svém zatčení 23. března Fariduni, který je obžalovaný v případu teroristického útoku v Crocus City Hall, uvedl, že poslouchal kázání na Telegramu, po kterých ho kontaktovala neznámá osoba a nabídla mu spáchání masové vraždy. “Kazatel” také za to zaplatil polovinu ze slíbených 500 tisíc rublů.

Na začátku března účastník podobného chatu, kde se údajně rekrutují militanti, zveřejnil odkaz na sbírku kryptoměn na pomoc “rodinám vězňů” (tj. uvězněným teroristům ISIS). Později svůj účet na Telegramu smazal.
Samotný kanál je veden v ruštině a tádžičtině a je zde také publikována ruskojazyčná islamistická propaganda. Zadaná peněženka USDT byla vytvořena 14. března v 10:24 moskevského času. První tranše ve výši 550 USD byla přijata ihned po vytvoření, další tranše – 325 USD, dvakrát 550 USD a 1 100 USD (celkem 2 525 USD) – byla přijata a vybrána v den útoku, 22. března, od 10:00 až 21:55 moskevského času. Částky byly staženy do
peněženky TU4vEruvZwLLkSfV9bNw12EJTPvNr7Pvaa, která je oficiálně deklarována jako peněženka ByBit, jedna z mála kryptoburz, které stále fungují v Ruské federaci.

Na to, že v Rusku je kontrolováno a monitorováno naprosto vše a funguje zde mimo normálních represí i represe digitální, tak můžeme tvrdit, že útok je selháním zpravodajských služeb, a to zejména FSB. FSB dostává informace od Rosfinmonitoringu, který analyzuje transakce s kryptoměnami. Agentura sleduje nejoblíbenější kryptoměny – Bitcoin, Bitcoin Cash, Litecoin, Dogecoin a Ethereum.  Zaměstnanci mají přístup k údajům o majitelích kryptopeněženek a objemu jejich transakcí (s přihlédnutím ke skutečnému kurzu kryptoměny v den transakce).

Informace o transakci se aktualizují jednou denně. Pokud nakoupíte bitcoiny (i za hotovost) na burzách, z nichž data putují do Rosfinmonitoringu , pak se informace o daru poskytnutém například teroristické nebo opoziční organizaci mohou dostat k dispozici zpravodajským důstojníkům. Poté, co byl Rosfinmonitoring dán na sankční seznam, mohl být přístup k údajům o mezinárodních kryptoburzách obtížný, ale není možné stanovit přesný seznam platforem, na kterých ruští specialisté sledují transakce. Pokud jde o populární kryptoměnu USDT, kterou použili teroristé z Crocus City Hall, nebyly nalezeny žádné stopy po jejím přímém sledování ze strany Rosfinmonitoringu. Operátor USDT spolupracuje minimálně s americkými službami.

Při potírání terorismu je nejdůležitější výměna zpravodajských informací mezi státy se všemi možnostmi monitoringu osob podezřelých z terorismu v souladu se zákonem. S rozvojem umělé inteligence se otvírají možnosti, o kterých se nám ani nezdálo. Musíme být připraveni na hrozby a rizika, které nové technologie přináší, zároveň musíme využít jejich potenciál.

Není možné v tomto rychle se měnícím světě sedět v koutě a čekat, až se něco stane. Je nutné být proaktivní a v souladu se základními lidskými právy chránit občany této země. To ale vyžaduje vzájemnou důvěru
mezi občanem a státem. Je důležité nastavit pravidla pro zpravodajský aparát a zároveň jim neklást byrokratické překážky při výkonu jejich práce. Nechceme další útok a zároveň nechceme žít pod dozorem “velkého bratra”. Na vybalancování obou rovin je třeba pracovat. Hned.

Zdroj náhledové foto: Studio MDF / Shutterstock.com

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email