ČSSD šetří a propouští, pro lidi má místa ve státní správě

Dubnový plán ČSSD, jak ve volebním roce vyřešit soudem nařízenou platbu 330 milionů pro advokáta Altnera, se začal naplňovat. Partaj utahuje kohoutky a propouští. O lidi, které už v Lidovém domě nemůže zaměstnat, se však stará. Dosazuje je na různé pozice ve státní správě.

Deník Neovlivní.cz zveřejnil v půli dubna neveřejný scénář, který schválilo předsednictvo strany a který obsahoval dramatické škrty nutné k tomu, aby ČSSD “přežila” prohraný soudní spor s advokátem Zdeňkem Altnerem (o rozsudku více zde »).

Strana se například zavázala zastavit Lidový dům a dalších třináct nemovitostí. Zorganizovat veřejnou sbírku mezi členy a sympatizanty strany. Ušetřit už letos 16 milionů korun na provozních nákladech a na mzdách 15 milionů, v příštím dokonce 24 milionů korun (detaily plánu zde »).

Psali jsme:

marksova_selfie_cssd
» Muž, který byl ústy Zemanovy vlády, o aféře Lidový dům
» Spor o Lidový dům protahoval Altner, řekl soud. ČSSD brzdí platbu
» Dokument, o kterém nechtějí mluvit: 5 stran drastických škrtů u sociálních demokratů
» Propustit, zastavit, ukončit. Máme interní plán, jak bude ČSSD šetřit
» ČSSD se chystá splatit stamiliony, prší na ni exekuce za Altnerem
» ČSSD prohrála stamiliony ve sporu o Lidový dům

Propouštění už začalo, ale podle pondělních Hospodářských novin není až tak bolestivé.

Sociální demokraté těží z toho, že je strana u vlády a může mluvit do obsazování postů ve státní správě. Pro propuštěné vytvořili místa ministři i poslanci. “Trafiky pro spřízněné byly v Česku dlouholetou praxí všech politických stran. Právě sociální demokraté ale slibovali, že tomu učiní přítrž, a prosadili proto služební zákon,” píší HN, které zdokumentovaly několik nejviditelnějších případů, kdy bude straníky, na které nemá ČSSD peníze, platit stát.

Z mediálního týmu propustila ČSSD tři osoby, dvě z nich skončily pod hlavičkou ministerstva školství Kateřiny Valachové (ČSSD). Radek Vráblík, někdejší PR asistent, se usadil v kabinetu ministryně na nově vytvořeném místu referenta. Lukáš Pfauser z tiskového odboru zamířil do Národního institutu pro další vzdělávání.

Někdejší mluvčí strany Eva Gregorová se nejprve stala tajemnicí náměstkyně ČSSD na ministerstvu zdravotnictví Lenky Tesca Arnoštové, nyní pracuje pro europoslance této strany Pavla Poce.

HN dodávají, že jak politici, tak propuštění zaměstnanci Lidového domu odmítají, že by šlo o jakoukoli “tlačenku”. Na úřadech argumentují tím, že zkušené a prověřené pracovníky zkrátka potřebují.

Podobně věc komentoval v HN ministerský předseda a šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka. Odmítl, že by překračoval služební zákon, jehož cílem podle něj nebylo zcela zabránit politikům, aby si do úřadu přivedli své lidi. “Místa v kabinetu ministra by neměla spadat pod služební zákon, ti lidé by měli přicházet a odcházet s ministry. Členové vlády musí mít právo vybrat si své nejbližší spolupracovníky,“ uvedl pro list Sobotka.