Babišův plán pro boj s daňovými úniky: Šlachta a 563 dalších

V den, kdy ministerstvo financí oficiálně potvrdilo nástup bývalého šéfa protimafiánského útvaru Roberta Šlachty k celní správě, získala redakce Neovlivní.cz přesná čísla, jak bude boj s daňovými úniky v režii Babišova úřadu vypadat. V příštím roce chce finanční a celní správu posílit celkem o 564 nových lidí. Náklady půjdou do stovek milionů korun.

Úřady spadající pod ministerstvo financí Andreje Babiše spustily nábory. Nové lidi potřebuje resort kvůli EET – elektronická evidence tržeb se spouští v prosinci. A tomu prošla v červenci Senátem novela tzv. celního balíčku, která dává nové pravomoci celníkům v oblasti DPH či kontroly hazardu.

Média publikovala z kraje srpna informaci (externí link např. zde »), že Finanční správa a Celní správa kvůli tomu plánují přijmout celkem 780 nových lidí. A že se tím zvýší rozpočtové náklady v příštím roce o 200 milionů korun.

Čtěte také

Robert Šlachta, ÚOOZ. Repro: Čt24
» Babišův úřad oficiálně nabídl práci Šlachtovi
» Pokusy okleštit Babišovu EET: Proti prvnímu návrhu se postavila vláda
» Marketing kvůli EET: Babiš chystá loterii a kampaň za 28 milionů

Redakce Neovlivní.cz začala na základě této zprávy zjišťovat, co přesně se za ciframi skrývá. Při jednoduchém propočtu zveřejněných čísel (a při započtení povinných odvodů) by to totiž znamenalo, že stát chce experty na boj s daňovými úniky odměňovat zhruba 16 tisíci korunami hrubého měsíčně.

Ukázalo se, že čísla, s nimiž ministerstvo financí kalkuluje, jsou zcela jiná.

V návrhu, který bude na podzim projednávat vláda, ministerstvo žádá, aby Celní správa získala 364 nových míst. A na Finanční správě se pro příští rok počítá s vytvořením 200 nových pracovních/služebních míst. Dohromady jde tedy o 564 míst.

“Nelze vyloučit, že se toto číslo ještě změní, protože návrh systemizace musí schválit vláda ČR. Mimo to je samozřejmě nutné zohlednit fakt, že některá místa nejsou v současné době obsazena například z důvodu fluktuace pracovníků. Tyto pozice již dnes ‘na papíře’ existují a peníze na ně jsou jim vyčleněny,” uvedl Filip Běhal z tiskového odboru ministerstva financí.

Zmiňovaných 200 milionů korun nákladů navíc rovněž nesedí. “Ve skutečnosti se jedná o 175 milionů korun, o které byl pro příští rok navýšen rozpočet Celní správy. Jsou určeny na kapitálové výdaje, nikoliv na platy,” sdělil Běhal.

Odhadované náklady na platy úřad vyčíslil na 351 milionů. Konkrétně Finanční správa počítá na svých 200 plánovaných míst se sumou 111,1 milionu korun, Celní správa na nových 364 míst uvádí sumu 240,1 milionu korun. “V obou případech jde o sumy včetně veškerých odvodů na sociální a zdravotní pojištění,” potvrdil Běhal.

V případě třeba celníků se tak prostým výpočtem dostáváme k hrubé mzdě kolem 41 tisíc korun měsíčně.

Nábory už probíhají – ty, které organizuje Finanční správa, začaly dokonce na jaře, na úřadu jsou už nyní stovky neobsazených míst. “Finanční správa se zúčastnila několika veletrhů práce. Jako součást této kampaně vznikla nová landing page ‘Počítáme s Vámi’ na webu FS,” vypočítává Běhal a zmiňuje také aktivity na Facebooku. “Kampaň bude pokračovat až do konce roku v jednotlivých regionech ČR také prostřednictvím placených inzertních portálů a ve spolupráci s Úřadem práce.”