Odsouzený Hudeček: Kauza Opencard už mě stála stovky tisíc

Bývalý pražský primátor Tomáš Hudeček byl spolu se svým předchůdcem Bohuslavem Svobodou a dalšími politiky magistrátu odsouzen za to, že se snažili napravit chyby v kauze Opencard. Viníci problémů dodnes nebyli obviněni. Hudeček verdikt považuje za vylhaný. V rozhovoru pro Neovlivní.cz říká, že na celé kauze jsou nejhorší její dopady na běžný život.

“Stojí to hrozně moc peněz. Politickou kariéru mi to příliš neovlivňuje, protože už jsem ‘jen’ opoziční zastupitel. Ale samozřejmě, že všichni, kdo toho chtějí využít, toho také využívají. Dnes a denně slyším, že půjdu sedět. Ale to mi tak nevadí. Říkám, že když se jednou člověk dá do boje, utrží zkrátka nějaké šrámy,” řekl Hudeček bezprostředně po čtvrtečním rozsudku.

Bývalý pražský primátor Tomáš Hudeček. Foto: vlastní facebookové stránky TH

Bývalý pražský primátor Tomáš Hudeček. Foto: vlastní facebookové stránky TH

Soudce Alexander Sotolář Hudečka, Svobodu a tři další bývalé radní uznal vinnými, že zadali nezákonnou zakázku na kartu Opencard. Jejich obhajoba stála na tom, že zakázku na pokračování provozu karty zadali firmě Haguess bez soutěže, protože jinak by hrozil kolaps systému. To uznal i soudce – odsoudil je i přes to, že připustil, že jejich motivací byla snaha pomoci městu.

Verdikt není definitivní, všechny čeká odvolání. Hudeček v rozhovoru pro Neovlivní.cz vypočítává, co všechno jej kauza doposud stála.

Neo: Máte spočítáno, na kolik vás už kauza Opencard vyšla?

Jsou to statisíce. Platby za právníky, ale také za posudky. Holt se ta spravedlnost prodražuje.

Neo: Vy nepodnikáte, učíte na univerzitách. Z čeho to platíte?

Ze svých peněz. Vydělávám si učením, ale podstatná část padla z úspor. Ti, co to celé rozpoutali, věděli, že tohle člověka vyčerpává nejvíc. Útoky na běžný život, to jsou nejsilnější zbraně. A ta skupina to dobře věděla.

Neo: Jakou skupinu máte na mysli?

Netroufám si kohokoli jmenovat, přivodil bych si jen další potíže. Ale jde to napříč stranami i byznysem.

Čtěte také:

» Odchází žena, která měla roky pod palcem klíčové kauzy v Praze
» Exprimátor Prahy Hudeček strávil tři hodiny na výslechu
» Opencard, Škodův palác. Proč nezasáhne Bradáčová, ptá se Marvanová
» V kauze Škodova paláce se policie zajímá o Hudečka
» Protikorupční policie finišuje s vyšetřováním Krnáčové a Škodova paláce

Neo: Litoval jste někdy kvůli této kauze, že jste do politiky vůbec vstupoval?

To ne, to by mě ani nepadlo. Spíš to člověka posiluje v tom vědomí, co tahle práce také obnáší. Už jen to, že vás mohou soudit, když na to mají dost peněz a lidi, kteří jim vyhoví. Pro společnost je to ale celé velmi problematická zpráva. Náš případ jasně ukazuje, že zastupitel hlavně nemá konat. Protože jinak bude postižen, zostuzen a souzen. Darebáky to od vstupu do politiky neodradí, ale pro ty slušné to není dobrá zpráva.

Neo: Cítíte křivdu, že jste se spolu s exprimátorem Svobodou a dalšími jen snažili napravit chyby, které v Opencard nadělali vaši dávní předchůdci?

Pro mě to má dvě roviny. Cítím křivdu, že jsem vůbec souzen. Stojí mě to čas, peníze, ale zase to bude dobrá zkušenost, ovšem – až to vybojujeme. Druhá rovina je ale taková, že si myslím, že politické rozhodnutí je politické rozhodnutí. A za to nemá jít nikdo sedět. Já si zkrátka myslím, že ti přede mnou měli právo zadat Blanku, i když se to při stavbě propadlo. Měli právo zadat Opencard, i když nebylo jasné, kolik to bude stát. Bylo to politické rozhodnutí, na které měli právo.

Neo: Počkejte, tím ale nemyslíte, že by politici neměli být zodpovědní za své činy?

Ne, to rozhodně ne. Pokud se tam prokáže, že někdo někoho zvýhodnil, s někým se domluvil, nebo podobně, pak ať je za to potrestaný. Ale já mluvím o tom samotném politickém rozhodnutí. Když budeme takový princip uplatňovat, nikdo nebude vládnout, protože se všichni budou bát cokoli udělat. A když to politické rozhodnutí je špatné, oni nám to voliči nakonec spočítají.