Další udání kvůli Čapímu hnízdu. Tentokrát míří na eurokomisařku Jourovou

V příběhu unijní dotace pro luxusní kongresové centrum ministra Andreje Babiše se objevilo nové jméno. Bruselský ombudsman dostal na stůl udání, podle něhož eurokomisařka a Babišova stranická kolegyně Věra Jourová porušila evropský kodex pro komisaře. A to tím, že před ukončením vyšetřování Babišova možného dotačního podvodu celou kauzu Čapího hnízda veřejně komentovala. Jourová jakékoli pochybení odmítá.

Kodex pro komisaře je jasný: eurokomisaři musí být nestranní, nemohou nadřazovat zájmy svých zemí zájmům unie a nesmí se vyjadřovat k případům, které unijní struktury dosud neuzavřely. A přesně v takovém stadiu je vyšetřování možného dotačního podvodu při výstavbě farmy Čapí hnízdo lídra hnutí ANO Andreje Babiše. Případ má na stole evropský úřad pro boj proti podvodům OLAF, verdikt by měl vynést po Novém roce.

Jenže Věra Jourová měla v případu jasno už v březnu. Tehdy v rozhovoru pro Radiožurnál uvedla, že podle ní bylo s dotací pro Babišův projekt vše v pořádku, protože byly splněny podmínky pro její poskytnutí.

Kontext:

capi_hnizdo_babis
» Verdikt v kauze Čapí hnízdo se odkládá na březen
» Šmejdila kolem vyšetřování Čapího hnízda, teď na financích povýšila
» Čapí hnízdo: Horké křeslo kapitána Nevtípila
» Babišovi podřízení zkoumají účty jeho dětí
 » Investigativní speciál: Všechny větvičky Čapího hnízda

“Myslím si, že to byla malá firma, která žádala,” uvedla eurokomisařka. “Z evropských fondů můžete financovat ne věci, které jsou pro někoho, ať už je bohatý, nebo chudý, ale že se z toho dělají věci, které mají mít pozitivní dopad na veřejnost. To znamená na rozvoj regionu, na zaměstnanost a tady si myslím, že to byla využitá příležitost, když takováto dotace byla k dispozici, a že se to s tím nápadem vlastně i podle hodnotitelů toho projektu dobře potkalo.”

Kancelář unijního ombudsmana nyní potvrdila, že obdržela podání, které českou komisařku Jourovou viní z porušení evropského kodexu pro komisaře. Mimo jiné právě kvůli  výše zmiňovanému hodnocení kauzy Čapí hnízdo v rozhlase.

V anonymním podání euroombudsmanovi se podle zjištění redakce časopisu Neovlivní.cz píše, že právě svými výroky pro rozhlas Věra Jourová porušila kodex komisaře. Ombudsman nyní řeší, jak s udáním naložit: zda jej odloží, nebo zahájí formální procedury podobné vyšetřování.

Sama Věra Jourová říká, že si z udání těžkou hlavu nedělá. Je totiž přesvědčená, že nic neporušila.

“Podnět ke mně nedorazil, ani o něm nevím. Na nestrannost a obecně plnění kodexu komisaře dbám s velkým respektem, jsem si jistá, že jsem se mu nezpronevěřila. Rozhovor jsem si znovu prošla a nic bych neměnila,” uvedla pro Neovlivní.cz.“

Udání na Jourovou je hned několikátým, které v případu Čapí hnízdo padlo a není jasné, kdo za ním stojí. Anonym odstartoval i samotné vyšetřování ze strany bruselského OLAFu a české policie.

Obě instituce označily trestní oznámení za věrohodná a po předběžném zkoumání spustily vyšetřování. Další anonym se obrátil i na místně příslušný finanční úřad kvůli podezření z praní špinavých peněz. Andrej Babiš trvá na tom, že v případu o dotační podvod nešlo.

 

magaziny_neovlivni_predplatne_reklama_cislo_sest