Europoslanci chystají grilování kvůli veřejným zakázkám Agrofertu

Jen co po prázdninách poprvé zasedne Evropský parlament v novém složení, dostane se na program jednání opět kauza českého premiéra Andreje Babiše a jeho střetu zájmů. Tentokrát se poslanci chystají rozebrat stovky milionů, které Agrofertu ze svěřenského fondu premiéra plynou z veřejných zakázek. Zpřísnění pravidel pro firmy spojené s politiky se totiž od roku 2017 týká i veřejných zakázek.

Pokud by holding AGrofert přišel kvůli střetu zájmů Andreje Babiše o veřejné zakázky, znamenalo by to pro jeho hospodaření citelnou ránu. Z veřejných registrů smluv je zřejmé, že největší smlouvy firmy z premiérova koncernu uzavíraly se státními Lesy, Správou státních hmotných rezerv a Čeprem. Jen taková lesnická firma Uniles z holdingu loni získala v Lesích ČR zakázky v hodnotě přes 600 milionů korun.

Psali jsme:
» Nové nařízení EU: Konec dotací pro politiky a jejich firmy
» Z unie sílí tlak na českého premiéra. Kvůli miliardám na dotacích
» Přesun jen na oko? Agrofert, Babiš a otázky a odpovědi

“Budeme to řešit hned na prvních zasedáních Evropského parlamentu. Budeme chtít pozvat komisaře Günther Oettingera, který to měl v minulém období na starost, a diskutovat s ním výsledky auditu. Předmětem zájmu budou právě veřejné zakázky pro Agrofert,” potvrdil poslanec Tomáš Zdechlovský, který v této věci spolupracuje i s pirátskými kolegy.

V celém vleklém příběhu střetu zájmů českého premiéra nejde totiž jen o dotace. Právníci Evropské komise a následně i první verze auditu, který dorazil do Prahy, potvrdili, že premiér je ve střetu zájmů ohledně dotací. Nyní se čeká na verdikt pro případ veřejných zakázek.

Jak už jsme popsali, podle nového zákona se zákaz střetu zájmů pro politiky a jejich firmy týká i veřejných soutěží. A to bez ohledu na to, zda jsou hrazeny z evropských dotací či českého rozpočtu.

Co se týče dotací, česká ministerstva po obdržení auditních zpráv financování projektů pro Agrofert vesměs stopla. Mimo jiné kvůli obavě, že by jednotliví úředníci mohli být popotahování za to, že nejednali s péčí řádného hospodáře, když navzdory varování Bruselu dotace dál propláceli.

Veřejné zakázky pro firmy z Agrofertu ale běží dál. Kupříkladu se státními Lesy uzavřela společnost Uniles dodatek ke smlouvě letos v únoru. Jiné firmy – jako například Čepro – si nechávají vypracovat stanovisko od právníků, aby byli kryti.

Evropský zákaz střetu zájmů ve veřejných zakázkách se vždy týká zaměstnanců a statutárních orgánů dodavatelů a pracovníků zadavatelů veřejných zakázek, kteří se podílejí na vedení zadávacího řízení nebo by mohli ovlivnit jeho výsledek. Členským státům, včetně České republiky, směrnice nicméně dovoluje si tento zákaz zpřísnit. Česká republika tak učinila a rozšířila v novele zákona o střetu zájmů, jež nabyla účinnosti v roce 2017, na členy vlády na straně jedné a na straně druhé na osoby ovládající společnosti, jež jsou dodavateli veřejných zakázek.