Obhajoba Babišova Agrotecu: Je to kampaň!

Po týdnech mlčení právní divize Babišova Agrofertu zpracovala oficiální stanovisko vicepremiérovy firmy ke kauze dceřinné společnosti Agrotec, která jde k soudu v souvislosti se zmanipulovanými zakázkami ve státní poště. Prohlášení přichází ve chvíli, kdy opozice dala najevo, že případ nenechá na politické rovině vyšumět. Zvažuje dokonce hlasování o nedůvěře vládě.

Deník Neovlivní už v půli léta zveřejnil, že Agrotec se podle podezření policie stal součástí promyšleného stroje na ohýbání veřejných zakázek na poště. Agrofert nyní staví obhajobu na tom, že nevznikla žádná škoda a pokud šlo o nějaké pochybení, bylo pouze formální.

“Celé trestní řízení proti společnosti Agrotec a jejím zaměstnancům je v zásadě založeno na odlišném právním posouzení jednání kladeném za vinu obviněným obžalobou a obhajobou. Jak prokazatelně vyplynulo z výsledků vyšetřování, jde v celé věci pouze o možné administrativní pochybení zaměstnanců společnosti Agrotec spočívající v mylném vyhodnocení zadávacích podmínek u výběrového řízení iniciovaného Českou poštou. V průběhu trestního stíhání nebylo prokázáno jakékoliv ovlivňování výběrových řízení České pošty ze strany zaměstnanců Agrotecu,” stojí v prohlášení Babišovy firmy, které podepsal mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Naproti tomu stojí důkazy pořízené policií. Kromě desítek hodin odposlechů to je například svědectví manažera pošty Patrika Z., který při výslechu výslovně popsal Agrotec Andreje Babiše jako firmu, které šla pošta na ruku. “Uvedl, že společnost Agrotec byla v rámci České pošty takzvaným preferovaným dodavatelem. Rozuměl se jím VIP dodavatel, kterému měla být věnována nadstandardní péče, a který měl být upřednostňován při zadávání veřejných zakázek,” citovali kriminalisté jeho výpověď v jednom ze záznamů ve spise.

Za samotné ovlivňování zakázky ze strany manažerů Agrotecu policisté považují například postup pracovníka firmy Pavla R. poté, co se ukázalo, že společnost v tendru na dodávku pneumatik není schopna doložit referenci o poštu dodaných pneu v minulosti. Sešli se tedy Pavel R. za Agrotec a Patrik Z. Za poštu a podle odposlechů ladily noty ohlledně reference.

15. ledna 2013 se sešli znovu a policie následně odposlechla rozhovor mezi zaměstnanci Agrotecu, o němž si zapsala: “Pavel R. v něm sděluje, že nikdo nebude nic prověřovat, ale je třeba, aby tam napsali aspoň něco (tedy aby si něco vymysleli bez obav, že by někdo zkoumal, zda je to pravda či nikoli),” přepsali kriminalisté obsah odposlechů.

To se také stalo a firma prošla do dalšího kola. I když pošta nakonec zakázku zrušila, výše popsaný postup podle policie jednoznačně svědčí o trestném činu. Proto také aktéry zakázky obvinila, bez ohledu na to, že škoda nestačila vzniknout. Navíc nejsou stíhaní jen zaměstnanci společnosti Agrotec, ale i firma jako taková.

I když se hnutí ANO profiluje jako nová partaj, která nemá se zavedenými stranami nic společného, Babišovi právníci v kauze Agrotec zvolili stejnou taktiku jako většina politiků v úzkých: je to kampaň, která nám má ublížit.

“Mediální kampaň z hlediska jejího načasování tak lze považovat za nepřímý nástroj, jehož smyslem je působit na nestrannost rozhodujícího státního zástupce, a to zejména tím, že trestní stíhání společnosti Agrotec a jeho zaměstnanců je mediálně politizováno a personálně spojováno s vedoucími představiteli hnutí ANO,” napsal Hanzelka.

Pro přesnost: média o případu psala, protože se vyšetřování dostalo do finále a policie nachystala návrh na  obžalobu. Jde o běžný postup novinářů ve všech kauzách. A personální spojení příběhu s vedoucími představiteli ANO? Těžko se mu vyhnout, když firmu v době údajných nezákonností řídil Jaroslav Faltýnek, dnes pravá ruka Andreje Babiše a místopředseda hnutí ANO.