Zeman je hrdinou ruského tisku. Opět

Český prezident Miloš Zeman byl během svého projevu na Valném shromáždění OSN natolik v souladu s rétorikou Kremlu, až to přimělo ukrajinskou delegaci zvednout se a opustit sál. Ale: V Rusku sklidil potlesk. Jeho slova opět využila tamní propaganda.

Českému prezidentovi se vahou svých slov zcela podařilo zastínit jiné světové státníky. Včetně prezidenta USA Baracka Obamy. Alespoň by se tak dalo soudit podle prostoru, který projevy obou mužů dostaly v ruském tisku.

Ruský tisk o Zemanovi. Koláž: Neo

Ruský tisk o Zemanovi. Koláž: Neo

Zatímco u Obamy ruská média spekulují, že naschvál nařídil svolat NASA tiskovku o vodě nalezené na Marsu na čas projevu prezidenta Vladimira Putina, aby se od jeho myšlenek odlákala pozornost, slovům Miloše Zemana dopřála širokou pozornost. Podrobně rozebírají, co Zeman řekl o Sýrii, o teroristech, připomínají jeho newyorskou schůzku s Asadovým ministrem zahraničí Valídem Mualimem, i slova o tom, že by se dohoda mezi oficiální vládou a opozicí mohla podepsat v Praze.

Zeman svůj projev, v němž mluvil o nutnosti vojensky zaútočit na pozice Islámského státu, pronesl jen pár hodin před tím, než si Rusko schválilo letecké údery v Sýrii.

“Hlava Česka předložila návrh opatření v boji proti teroristům. Český prezident připomněl známou věc, že generálové jsou většinou připraveni až tehdy, kdy válka končí. Teď, po jeho slovech, v rámce diskuse o metodách boje s mezinárodním terorismem, přišla řeč i na možnou okupaci území obsazených Islámským státem a dalšími skupinami teroristů. Protože podle něho letecké útoky k porážce stačit nebudou,” napsala například agentura Ria Novosti.

Není bez zajímavosti, že v anglicky psaném tisku lze o Zemanově projevu najít jen pár slov. Ve smyslu, že český prezident volal po společném postupu proti teroristům.

V ruském tisku dostává Miloš Zeman velký prostor dlouhodobě. Bez ohledu na to, že většina českých i zahraničních politiků jeho slova věsměs nebere vážně, pro kremelské vůdce mají cenu zlata. Říká je přece prezident demokratického státu.

Dobře to bylo vidět během jarního prezidentova výstřelku – slovní přestřelky s americkým velvyslancem Schapirem kvůli Zemanově cestě do Moskvy na oslavy 70. výročí konce druhé světové války. Zemanův postoj veřejně ocenil šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. “Zeman je prostě člověk, který má vlastní důstojnost a vlastní hrdost. Ne všichni jsou takoví, bohužel,” prohlásil Lavrov v interview se šéfem mediálního holdingu Rossija segodňa.

Ve stejném rozhovoru pak Lavrov dodal, že Američané se snaží omezovat vztahy všech zemí s Ruskem, “a to všech zemí bez výjimky”.

Mimochodem – prezident si pro oznámení, že velvyslanec Andrew Schapiro má po své kritice Zemanovy cesty do Moskvy dveře na Hrad zavřené, vybral server Parlamentní listy Michala Voráčka. Muže, kterého deník Neovlivní.cz před časem zařadil do žebříku TOP 10 “užitečných idiotů”; tedy lidí, které využívá kremelská propaganda.

V něm bodoval i sám Zeman. Třeba díky svým veřejně projeveným pochybnostem o tom, zda Kreml potlačuje lidská práva. A také slovním atakem na ruský symbol boje proti nesvobodě – skupinu tamních aktivistek Pussy Riot. Nominaci stvrdila také jeho opakovaná vyjádření proti ruským sankcím. Miloš Zeman na toto téma poskytl hned dvakrát rozhovor například v Česku vydávanému lifestylovému magazínu Youth Time, který vede Julia Kinash, spolupracovnice Putinova oligarchy a šéfa železnic Vladimira Jakunina.


Deník Neovlivní.cz také vytvořil databázi kremelských ozvěn v Česku. Jde v ní nejen o čistou a neskrývanou propagandu, ale i o média, která nekomentované Putinovské vidění světa nabízejí mezi standardními zpravodajskými texty.

Databáze kremelských ozvěn

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

Q

R

S

T

U

V/W

Y

Z

 

Projekt podpořila Nadace Open Society Fund Praha

osf