Odchází žena, která měla roky pod palcem klíčové kauzy

Klíčová postava Městského státního zastupitelství v Praze Jana Hercegová končí. Úřad pod jejím vedením čelil kritice, že nemá snahu pouštět se do citlivých politických kauz. Anebo vyšetřuje selektivně jen části případů.

Jana Hercegová, městská státní zástupkyně v Praze, k dnešnímu dni rezignovala na svou funkci. Médiím rozeslala prohlášení, v němž hovoří o únavě a nezbytnosti personální obměny. “Funkci, která je extrémně náročná a exponovaná, vykonávám devátým rokem. Podle mého názoru je to doba, kdy by již vždy mělo dojít k obměně v obsazení funkce krajského státního zástupce tak, aby nedošlo ke stagnaci v činnosti takového státního zastupitelství,” uvedla. Spolu s ní končí i její náměstkyně pro trestní řízení Ivona Horská a náměstkyně pro přezkumnou a dohledovou činnost Dita Havlínová.

Konec jedné z klíčových postav pražské justice není úplně překvapivý. Hercegová dlouhodobě čelila tlaku na svou rezignaci; neoficiální informace hovoří o velmi napjatém vztahu s pražskou vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou. Ta její rezignaci přivítala.

Napětí vyvolávalo zejména podezření, že Městské státní zastupitelství pod vedením Hercegové nejde do některých citlivých kauz.

Čtěte také:

» Exprimátor Prahy Hudeček strávil tři hodiny na výslechu
» Opencard, Škodův palác. Proč nezasáhne Bradáčová, ptá se Marvanová
» V kauze Škodova paláce se policie zajímá o Hudečka
» Protikorupční policie finišuje s vyšetřováním Krnáčové a Škodova paláce
» Analýza: Soud s exšéfem Homolky a Rathem podle vzoru najdi deset rozdílů

To byl případ podezřelých zakázek nemocnice Na Homolce, kvůli nimž nyní stojí před soudem ředitel špitálu Vladimír Dbalý. Městské státní zastupitelství přitom kauzu v minulosti odložilo s argumentem, že nebyl porušen zákon. Do zakázek se však vložilo vrchní státní zastupitelství, které dospělo k opačnému názoru a Dbalý a spol jsou souzení pro korupci za zmanipulované tendry.

Z poslední doby žalobci Hercegové prosluli postupem, kdy nestíhají viníky předražené karty Opencard, ale někdejší primátory Svobodu a Hudečka, kteří se jen snažili napravit chyby svých předchůdců.

“Praha je v tomto zjevně specifická. Kdybychom si udělali detailní inventuru pražských kauz, jsem přesvědčená, že dojdeme k tomu, že se ve vyšetřování většiny z nich nejde na dřeň. A že jejich spojujícím prvkem je fakt, že jsou naopak řešeni ti, kdo problém zdědili nebo na něj upozornil. A táhne se to jako červená nit,” komentovala nedávno stíhání Hudečka a spol. pro Neovlivní.cz Hana Marvanová. Bývalá náměstkyně ministryně spravedlnosti dnes coby advokátka pomáhá rozhýbat staré kauzy. “Pro mě je nepochopitelné, proč v těchto kauzách nezasáhne vrchní státní zastupitelství v Praze, které vykonává dohled.”

Mimochodem – kauzu už Lenka Bradáčová předala žalobcům v Hradci, protože se spustilo oficiální vyšetřování, zda státní zástupci z města a policisté případ v minulosti neohnuli.

O práci městských žalobců veřejně zapochybovala i bývalá ministryně spravedlnosti Válková. “Rozhodně se chci podívat na výslednost práce pražského státního zastupitelství. Škodit jim nechci, ale některé kauzy skutečně přinejmenším zavdávají podnět ke kritice médií, což je škoda, pokud ve skutečnosti pracují dobře,” řekla kdysi Právu Válková.

A ještě jeden případ, který skončil na stole u Hercegové. Šlo o videonahrávky z hotelu Savoy, kde se spolu před prezidentskou volbou tajně sešli hradní kancléř Jiří Weigl a lobbista Miroslav Šlouf. I když panovalo podezření, že Šlouf s Weiglem jednali o získání části hlasů ČSSD pro tehdejšího prezidentského kandidáta ODS – Václava Klause – podstatu příběhu žalobci nezkoumali. Soustředili se jen na to, jak nahrávka unikla, kdo ji vynesl.