Top 10 vlivu ve sportu: číslo 2

Českým sportem se ročně protočí miliardy korun, jen ze státního jsou to bezmála tři. Ti, co ve sportu něco znamenají mají jedno společné: jejich vliv nekončí s branami fotbalových stadionů nebo tenisových kurtů.

Deník Neovlivní.cz zmapoval desítku nejvlivnějších postav tuzemského sportu.

Číslo 2- Miroslav Pelta

Narozen 27. listopadu 1964 ve Varnsdorfu. Od roku 2011 předseda i nejvlivnější muž Fotbalové asociace České republiky a majitel předního fotbalového klubu z Jablonce.

Dlouholetý fotbalový funkcionář posbíral v interním měření Neovlivní.cz druhý nejvyšší počet bodů: 95 procent si připsal za funkci, v níž je faktickým vládcem nejpopulárnějšího tuzemského sportu. Stejným počtem procent bodoval za mimořádnou obratnost, s níž se dokáže pohybovat ve sportovním prostředí a získávat pro něj peníze.  A to hlavně díky léta budovaným kontaktům.

pelta

Miroslav Pelta mistrně propojuje sport, podnikání i politiku. Kromě fotbalu je i letitým členem ODS, zastupitelem Jablonce a daří se mu i v podnikání.

Ze svého provinčního fotbalového klubu v Jablonci dokázal udělat štiku ligy, která nakupuje nejdražší hráče, angažuje nejlepší trenéry a v roce 2015 jej čeká i zviditelnění na mezinárodní scéně v evropských pohárech.

Peltovu pozici v tuzemském sportu neohrožuje ani fakt, že nese odpovědnost za korupční prostředí, na jehož vytváření se v minulosti podílel. I jeho kritici či lidé, kteří se snaží korupci ve fotbale snížit, mu připisují kredit za jeho zápal a schopnost přivést do fotbalu peníze.

Miroslav Pelta tvoří mocenský pakt s právníkem a šéfem Unie sportu Miroslavem Janstou. A přízni se těší i u ministra školství Marcela Chládka.

O vlivu pak Miroslav Pelta říká: “Nejsem člověk, který se stará jen o fotbal, jsem i místopředseda České unie sportu a sedím rovněž ve vedení Českého olympijského výboru. Dnes je doba, kdy se každý z nás musí snažit pracovat na tom, abych sport posunul dál, protože je velmi důležitou součástí života v každé zemi. V Česku je dlouhodobě podfinancovaný, proto je potřeba pro něj sehnat víc peněz. A o to se snažím.”

TOP 10 ve sportu – verze červen 2015

1. Miroslav Jansta »
2. Miroslav Pelta »
3. Miroslav Černošek
4. Daniel Křetínský »
5. Petr Hulinský »
6. Kateřina Valachová »
7. Petr Dvořák »
8. Daniel Beneš »
9. Jiří Holeček »
10. Pavel Kolář »