Soud radil vymáhat peníze, ČEZ spor s bratrem svého ministra vzdal

Polostátní elektrárenská skupina ČEZ, která spadá pod resort Andreje Babiše, už dál nebude vymáhat peníze po mladším bratrovi ministra. Alexander Babiš figuroval v kauze, v níž slovenská dcera ČEZu podávala trestní oznámení pro podezření z pětimilionového podvodu.

Deník Neovlivní.cz v týdnu informoval », že společnost ČEZ Slovakia neuspěla v prvním kole sporu, v němž se snažila vymoci náhradu škody z Babišova bratra. Okresní soud v Bratislavě zprostil Alexandera Babiše a jeho někdejšího společníka Karola Farkaše obžaloby s tím, že se žalobcům nepodařilo dokázat, že se přečin, kvůli kterému byli muži souzeni, stal.

O Alexanderu Babišovi

Rozhovor s Alexanderem Babišem vyšel v Blesku 23. 6. 2015. Repro: Neo
» ČEZ prohrál soud s bratrem svého ministra
» Babišův bratr jde k soudu, hrozí mu vězení
» Alexander Babiš: Muž, který nemluví, promluvil
» Babišův bratr: AB rozhodně není jako AB
» Nový spolek: Babišův bratr, exministr vnitra a poslanci

Alexander Babiš v roce 2011 zastupoval společnost CTHS z Nitry, která převzala majoritu v podniku na výrobu skla Slovglass Poltár. Při restrukturalizaci získala CTHS pohledávku, za kterou nezaplatila a prodala ji další společnosti. Tou byla právě ČEZ Slovakia. Ta škodu vyčíslila na zhruba 200 tisíc euro.

Bratislavský soud nyní firmě doporučil, aby se bránila dál. “Okresní soud citovaným rozsudek odkázal poškozenou společnost s nárokem na náhradu škody na občanské soudní řízení,” řekl pro Neovlivní.cz mluvčí bratislavské prokuratury Michal Šúrek.

Redakce se s dotazem, jak budou dál postupovat, obrátila na ČEZ Slovakia. Firma otázky předala české matce. A ta v písemné odpovědi uvedla, že už žádné další kroky nechystá.

“ČEZ Slovensko měl již dříve soudem přiznanou pohledávku vůči CTHS. Pohledávka byla předána k exekuci, nicméně po přezkoumání majetkových poměrů společnosti CTHS – prakticky bez majetku, bylo od dalšího vymáhání upuštěno. ČEZ Slovensko se tak soustředilo na uplatnění nároku v trestním řízení,” napsal hlavní mluvčí Skupiny ČEZ Ladislav Kříž. “Nyní okresní soud vydal osvobozující rozsudek. V případě osvobozujícího rozhodnutí nevidíme další možnost pro civilní řízení.”

Všechny další soudy by totiž podle Kříže vycházely z tohoto osvobozujícího rozhodnutí.