Zeman: Liglass mi doporučilo ministerstvo. MPO: Nic jsme mu nedali

Pochybností kolem postupu prezidentské kanceláře v kauze kyrgyzské zakázky pro českou firmu Liglass Trading opět přibylo. Nové nejasnosti do příběhu vnesl přímo Miloš Zeman, když prohlásil, že za firmu lobboval poté, co mu ji doporučilo ministerstvo průmyslu a obchodu. To se však od jakéhokoli doporučení prezidentovi distancovalo. Nic jsme mu nedali, zní oficiální stanovisko.

Přímluvy české strany sehrály v miliardové zakázce na výstavbu hydroelektrárny v Kyrgyzstánu podle tamních médií významnou roli. Kromě kancléře Vratislava Mynáře lobboval za firmu přímo prezident Miloš Zeman, když se sešel letos v červnu s kyrgyzským prezidentem v Astaně. Jak Zeman uvedl, měl k prosazování zájmů společnosti Liglass Trading doporučení od ministerstva průmyslu.

Případ Mynářova lobbingu:

» Chci vyjádřit podporu. Jak prezidentův kancléř lobboval za soukromou firmu
» Mynář k intervenci v miliardové zakázce: Prostě mě oslovili
 » Dokument: Dopis Zemanova kancléře do Kyrgyzstánu
 » Mynář: Nechal jsem si tu firmu prověřit. MPO: Nic jsme mu nedali

“Protože při všech těchto setkáních lobbuji za české firmy, tak si vždy vyžádám podklady z ministerstva průmyslu a obchodu, které firmy mají v té dané zemi, v daném případě v Kyrgyzstánu, nějaké ambice, zda je mohou doporučit jako firmy důvěryhodné. A když mně toto ministerstvo průmyslu a obchodu dodá, tak samozřejmě při rozhovoru s příslušným prezidentem se o těchto firmách zmíním,” prohlásil tento týden český prezident v rozhovoru pro Český rozhlas.

Jenže ministerstvo průmyslu a obchodu, na které se Miloš Zeman odvolává, o žádném doporučení neví. Resort podle oficiálního stanoviska pro Neovlivní.cz vydal pouze jeden obecně doporučující dopis a nebyl pro nikoho z prezidentské kanceláře.

“Odešel jediný dopis a to obecný doporučující dopis, který byl dne 2. 8. 2016 adresován zástupci agentury pro podporu investic při Ministerstvu hospodářství Republiky Kyrgyzstán. O doporučení požádal za firmu Liglass Trading CZ její jednatel pan Michael Smelík,” uvedl mluvčí resortu František Kotrba.

Na dotaz, jestli to tedy znamená, že kromě stanoviska pro Smelíka žádné další doporučení není a prezidentovi je MPO také nedávalo, Kotrba uvedl: “Ano, to platí.”

Kde tedy Miloš Zeman čerpal své informace o firmě, za kterou osobně intervenoval, není jasné. Už minulý týden se ukázalo, že stejný problém s doporučením firmy Liglass Trading má i prezidentův kancléř Vratislav Mynář. I on se odvolával na doporučení ministerstva průmyslu. A i v jeho případě to ale resort striktně popřel.

Ačkoli se to česká strana i samotná firma snaží bagatelizovat, intervence Hradu měla v zakázce velkou váhu. Kyrgyzští diplomaté totiž před spoluprací s firmou Liglass Trading varovali. Měli mimo jiné pochyby o její schopnosti financovat obří stavbu a také ohledně toho, kdo za ní stojí.

Společnost ale nakonec zakázku vyhrála a kyrgyzský prezident Almazbek Atambajev ji i přes nejasnosti tento týden podržel. Veškeré pochyby o transparentnosti investice prezident rozptyluje argumentem, že Češi vyplatí z projektu ruskou firmu RusGidro. A tím se také ukáže, že má na výstavbu peníze.

Kdo přesně bude stavbu vodního díla financovat a kdo bude zakázku realizovat, to šéf firmy Liglass Trading Michael Smelík nechce prozradit. Rozhovor s ředitelem Smelíkem si můžete přečíst zde ».