Babiš v březnu žádal firmy, aby nepropouštěly. Teď propouští Agrofert

Premiérův Agrofert uzavře ke konci září pekárnu Delta v Brně, kterou převzal jako součást společnosti United Bakeries teprve před rokem. Mluvčí holdingu Karel Hanzelka oznámil, že hromadné propouštění se dotkne až 160 lidí. Už minulý týden oznámil, že dalších 90 lidí přijde o práci v roudnické společnosti Papei. Byl to přitom právě Andrej Babiš, kdo nedávno vyzýval firmy, aby své zaměstnance udržely.

Byla půlka března a premiér apeloval na firmy, aby navzdory obavám z krize a vládních opatření v boji proti koronaviru nezačaly propouštět. “Nepropouštějte lidi,” požádal 18. března Andrej Babiš firmy v potížích. “Pomůžeme vám.”

Mezi firmy, které propouštění oznámily mezi prvními, se nakonec zařadil právě Agrofert ze svěřenského fondu Andreje Babiše. Dnes oznámil koncern uzavření pekárenského podniku Delta v Brně, kde propustí 160 lidí. Už minulý týden pak firma informovala, že ke konci června uzavře výrobnu lahůdek ve společnosti Papei v Roudnici nad Labem. Tam se to týká až 90 lidí.

Projekt Ukradené duše AB

» Ukradené duše, díl I.: Ve stínu stříbrných sil
» Ukradené duše, díl II.: Pyšní pekaři
» Ukradené duše, díl III.: Rytíř z Mělníka
» Ukradené duše, díl IV.: Zbyl jen srub na Vysočině
» Ukradené duše, díl V.: Strach sedláka z Moravy
» Ukradené duše, díl VI.: Jana z Košic

V roudnické firmě dal mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka propouštění přímo do souvislosti s krizí. “Důvodem jsou ekonomické výsledky umocněné nejistou situací v souvislosti s koronavirovou krizí,” citovala jeho slova agentura ČTK.

Firma Papei spadá do Ústeckého kraje, kde je dlouhodobě druhá nejvyšší nezaměstnanost v zemi. Do holdingu patří už delší dobu. Nakolik je koronavirová krize skutečným důvodem propouštění a nakolik se za ni jen schovávají špatné výsledky firmy, to zatím není jasné.

Každopádně v druhém případě, kde hodlá Agrofert propouštět, jde o  již několikrát použitý scénář. Premiérův holding získá vyhlédnutý podnik – dost často pomocí ne zcela čistých praktiky, kdy majitele dotlačí k prodeji – a následně jej zavře. Zbaví se tak konkurence a přiblíží se k monopolu.

To je právě případ pekárny Delta spadají pod firmu United Bakeries, kterou Agrofert získal přesně před rokem. Předcházela tomu vleklá bitva se zakladateli společnosti, bratry Markem a Jaroslavem Paříkovými. Jaroslav již zemřel a Marko Pařík před třemi lety redakci Neovlivní.cz řekl, že by na zkušenost s Andrejem Babišem nejraději zapomněl.

“Je to člověk, který mě a bratra podvedl. To je pro mě hotová věc. Je to tak očividné a jasné, že opravdu už o něm nechci ani slyšet. Vím, že to není úplně zodpovědné, protože on bude dál škodit. Ale on už představuje takovou sílu, proti které můžu těžko bojovat. Pořád si v nadsázce myslím, že jediná věc, která by ho zastavila, by bylo znárodnění jeho majetku. Jinak to nikdy neskončí. Jeho finanční síla se stala tak fenomenální,” říkal v rozhovoru Marko Pařík.

Tehdy bylo před volbami a lidem se svojí osobní zkušeností s dnešním premiérem vzkázal: “Ať neblázní a Babiše nevolí. Je to to nejhorší, co mohou udělat: volit někoho, kdo ničí svoji konkurenci, je populista a spojí se klidně s komunisty, jen aby vládl. Ať jdou do tradičních stran s lídry, za kterými je normální politika a demokratické mechanismy. Ať hlavně nevěří tomu, že když je někdo bohatý, nekrade. To je primitivní myšlení.“

Celý příběh, jak Andrej Babiš ovládl pekárny United Bakeries jsme v roce 2017 popsali v časopise Neovlivní.cz. Předplácet jej můžete zde: