V jaké fázi epidemie jsme? Babišova vláda neví

Vývoj nákazy koronaviru v České republice je poprvé horší, než ve Švédsku. Babišova vláda se místo práce na strategii věnuje volebnímu PR.


Přesně před měsícem jsme na webu Neovlivní.cz upozornili, že česká statistika nemoci Covid-19 vykazuje negativní trend. Všechny parametry se začaly zhoršovat.

Babišův ministr zdravotnictví Adam Vojtěch tehdy krátce předtím na tiskové konferenci ohlásil, že epidemie v České republice skončila. „Covid krize je za námi,“ pronesl prostřednictvím nekritických televizních kamer k národu.

„Myslím si, že první vlna stále pokračuje,“ řekl nyní v sobotu Vojtěch deníku Blesk.

Člověk, odpovědný za zdravotnickou situaci v zemi, bez rozpaků v rozmezí měsíce sdělí obyvatelům dvě zcela protichůdné věty. Je to symbol údajné „státní strategie“, která ve skutečnosti neexistuje. Jak jsme v posledních týdnech dokázali, chytrá karanténa je podvod. Kvůli pomalé práci Babišových ministrů nemá Česko před 2. vlnou žádné strategické zásoby roušek.

A pomalu začíná vyplouvat na povrch (navzdory tomu, že se úřady informace o čerpání dotací snaží tajit), že údajné záchranné programy Covid nefungují. Místo Babišova „bilionu korun pomoci“ se za pět měsíců rozdělila sotva desetina této sumy, navíc není jasné, proč a komu stát miliardy posílá.

Ve Švýcarsku vyřizují pomoc firmám do pár hodin, v Německu zvládli masivní náraz nákazy na jatkách v řádu pár týdnů. Ale totální absence české vládní strategie ostře vystupuje i ve chvíli, pokud se srovná se dvěma zeměmi, které jsou celosvětově považovány za velmi kontroverzní.

Švédsko, označované Andrejem Babišem za zemi, která Covid nezvládla, má aktuálně méně nakažených, než my. Nejde přitom o jednorázový výkyv, ale dlouhodobý trend. V pátek se poprvé třídenní průměr nových případů, přepočítaný na velikost populace v ČR dostal nad Švédsko.

V této skandinávské zemi, která je kritizovaná za velký počet případů i tisíce úmrtí, tempo nákazy zpomaluje už druhý měsíc. Česká (žlutá) křivka je zcela opačná.

Švédové přiznali, že jejich radikální strategie, kdy lidem ponechali maximum svobody a volnosti, selhala v případě domovů pro seniory. Tam má země nejvíce obětí.

Avšak poslední měsíc stále víc expertů přiznává, že švédská cesta by mohla mít smysl. „Strategií bylo zploštit křivku, aby se nezahltil zdravotnický systém. To se zdá se zafungovalo. A pokud ze statistik vyjmete domovy důchodců, celková švédská čísla vypadají ve skutečnosti mnohem lépe,“ řekla BBC klinická epidemioložka Helena Nordenstedtová, jeden z lidí, kteří nyní dávají více zapravdu vládnímu stratégovi Andersi Tegnellovi, který „švédskou cestu“ navrhl.

I když to kritici často tvrdí, smyslem opatření ve Švédsku nikdy nebyla pomoc ekonomice nebo pěstování kolektivní imunita. Tak to tamní vláda nikdy obyvatelům neprezentovala.

Cílem švédských kroků bylo ochránit co nejvíce normálně fungující společnost, ve které se lidé sami – bez drakonických zákazů a omezení – vědomě adaptují na nové nebezpečí. Strategie individuální odpovědnosti podle některých zafungovala. Podle bankovní studie SEB utrácejí Švédové nyní aktivněji než lidé v okolních státech. A podle dalšího výzkumu 87 % obyvatel dál samo dodržuje pravidla „osobního odstupu“ v situacích, kde je to zapotřebí. A absolvují jen zhruba třetinu setkání ve srovnání s časy před krizí, aby zbytečně nevystavovali nákaze sebe či lidi kolem.

Vědkyně Nordenstedtová je přesvědčena, že díky dlouhodobé státní koncepci se Švédové již nebudou muset v dalších vlnách nečekaně přizpůsobovat v tom, jak žijí – na rozdíl od států, které uplatnili náraz striktní „uzávěry země“, což pro obyvatele i celou společnost a ekonomiku představuje velký stres. „Naši lidé nejsou tak vyčerpaní, jako mohou být v jiných státech, kde byla uvalena řada plošných a přísných restrikcí,“ míní.

Je potřeba zdůraznit, že samotní Švédové nikde neprezentují, že právě jejich strategie bude ta vítězná. Tvrdí, že pravda se ukáže až v příštím roce.

A v České republice?

Místo reálné práce na strategii, která by obyvatele Česka ochránila před dalším šířením nemoci, tráví kabinet Andreje Babiše svůj pracovní čas předvolební PR propagací. Zejména premiér, s jehož tváří stojí a padá existence ANO.

Když propukala epidemie na Karvinsku, měl zrovna nejvíc práce s vypouštěním ohrožených raků zpět do přírody. Když se nyní situace v ČR zhoršila natolik, že nás Estonsko a Lotyšsko znovu zařadily na seznam rizikových zemí, nechal se vyfotit do svých novin, jak kroužkuje ptáky.

A mezitím – za přítomnosti všudypřítomných kamer – objíždí za státní náklady další regiony, města, firmy, organizace. Jak vyšlo najevo tento týden v Královéhradeckém kraji, zástupci kraje či velkých měst se o jeho návštěvě dozvědí až ve chvíli, kdy Babišova početná autokolona zastaví na náměstí.

V rádiu Impuls, které patří do holdingu Agrofert, se premiér v pátek pokusil vyvolat dojem, že v současné vleklé krizi se český občan nejvíce ze všeho zajímá o jeho osobu. Kde tráví prázdniny, jak si užívá jeho rodina. A jak mu jeho šťastný život „jeho nepřátelé nepřejí“.

“Já dneska jedu potřetí do lázní. Vyzval jsem lidi, aby utráceli u nás doma a to dělám i já. Co se týká té Kréty, minulý rok v červenci mi zkrátka ten koronavir nezavolal, abych to zrušil. A moje dcera mi řekla: Tati musíme tam jít.” řekl Babiš rozhlasové stanici.

Británie je vedle Švédska druhou výraznou zemí, kde stát „udělal věci po svém“. Johnsonův tým čelí tvrdé kritice za počty obětí a stovky tisíc případů nákazy. Londýn zvolili podobný přístup jako Stockholm, avšak opozice nyní griluje vládu na tom, jak pomalu zaváděla některá opatření a jak moc to poškodilo zdravotnický systém i život v zemi. „Je fér přiznat, že z některých věcí se musíme poučit. Možná jsme měli některá opatření v počátku udělat jinak, bude čas to analyzovat,“ svěřil se Boris Johnson reportérce BBC a dodal: „Myslíme na každou oběť epidemie, na jejich rodiny. A já přijímám plnou odpovědnost za vše, co vláda udělala.“

A co ve stejný den řekl novinářům Andrej Babiš, když ho konfrontovali s problémy v ČR? „Epidemii neřeší vláda, to řeší epidemiologové.“

Ostatně, česká opozice na něj nijak netlačí. Babišovu vládu, která dosud nepředložila žádnou strategii ani analýzy, podle kterých se rozhoduje, k odpovědnosti nežene. Parlamentem prošly zákony omezující vlastnictví i rekordní mega-schodek rozpočtu, aniž by vláda ANO-ČSSD musela do poslední koruny obhajovat, proč opatření potřebuje a jak národní peníze chce použít.

Opozice tak viditelně neprotestuje ani nyní, kdy se situace v zemi dramaticky zhoršuje. Vláda tak může v klidu připravovat komunikační strategie, jak prostřednictvím svých PR specialistů ovlivnit, co si voliči mají o situaci myslet: „Epidemie skončila.“ „Celý svět se od nás učí.“ „Chytrá karanténa funguje“. „Máme jen lokální ohniska a jsou pod kontrolou“.

V jiném médiu z portfolia Babišova Agrofertu, Mf Dnes, tak dnes v poklidu vyšel materiál s ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou. Jako další pokus, jak odvést pozornost od reálného dění v zemi. Dostálová v něm překvapeně konstatovala, že Babišovu administrativu zájem o slevy v lázních zaskočil. Že je „státní program podpory lázní“ lež jsme popsali již před pár dny v tomto článku.

 

Zdroj náhledové foto: Neovlivni.cz