TOP 10 vlivu v zákulisí: číslo 6

Nemají stranické funkce, veřejnost často ani nezná jejich tváře. Přesto jsou jejich role v politice neopominutelné. Ovlivňují mínění těch, kteří rozhodují. Lobbisté, poradci, zákulisní hráči. Deník Neovlivní.cz sestavil žebříček zákulisního vlivu.


ČÍSLO 6: VLADIMÍR MLYNÁŘ

Index vlivu zákulisních hráčů: Vladimír MlynářNarozen 15. ledna 1966, bývalý novinář, politik, ministr, dnes pracuje pro skupinu PPF Petra Kellnera.

Na první pohled by podle všeho na přední místa žebříčku zákulisního vlivu vůbec neměl patřit: je totiž zaškatulkovaný jako spojenec lidí kolem TOP 09, která je nyní v opozici a její vliv stále klesá.

Vladimír Mlynář si ale za roky svého působení v politice nadělal kontakty i v jiných stranách, jen se o tom moc neví.

Jako třeba o jeho přátelském vztahu s Bohuslavem Sobotkou, dnešním premiérem, s nímž se potkal kdysi v jedné vládě (byla to Grossův kabinet na přelomu let 2004-05, Sobotka v ní byl ministrem financí, Mlynář měl ně starost informatiku).  Tehdy mezi nimi podle pamětníků vznikla důvěra, potkali se jako generační kamarádi.

Další významný kontakt, který posiluje Mlynářovu pozici v TOP 10 Neovlivní.cz, je Jaroslav Tvrdík, bývalý ministr obrany.

Pro Mlynáře klíčový, protože mu pomohl přes Martina Nejedlého získat důvěru Hradu. Společně pak přesvědčili prezidenta Miloše Zemana k cestě do Číny. Prezident pak (nejen) pro PPF, pro niž Mlynář už téměř pět let pracuje, otevřel dveře na čínský trh a vztahy s Čínou dostal na vrcholnou úroveň, byť za to doma čelil ostré kritice.

Za politické kontakty tedy Vladimír Mlynář získal 60% bodů v interním hodnocení Neovlivní.cz

Jeho pozici v žebříčku ovšem nejvýznamněji ovlivnil fakt, že je vnímaný jako představitel nejsilnější finanční skupiny v zemi a prodloužená ruka jejího majitele Petra Kellnera. V tomto bodě je to stejné jako s developerem Luďkem Sekyrou: I Vladimíru Mlynářovi zvedne telefon každý. Převedeno na procenta: za Petra Kellnera v zádech dostal 80% bodů.