ÚOHS v tichosti vyměřil pokuty úřadu Šlechtové

Úřad na ochranu hospodářské soutěže našel chyby v přípravě politicky citlivé IT zakázky na systém monitorující čerpání evropských dotací. Potvrdil tak výhrady auditorů z financí a ministerstvu pro místní rozvoj udělil dvě padesátitisícové pokuty. Resort Karly Šlechtové proti verdiktu podal rozklad.

Rafajův antimonopolní úřad rozhodl ve dvou částech zakázky v tichosti už před dvěma měsíci. Verdikty zatím ale nezveřejnil, protože jsou nepravomocné.

ÚOHS přitom potvrdil pochybnosti, které se kolem miliardového monitorovacího systému vznášejí. Konkrétně: hodnocení jednotlivých nabídek v soutěži bylo v rozporu se zásadou transparentnosti a nadto je nepřezkoumatelné, tudíž nelze říct, že byl vybraný nejlepší uchazeč. A nebo: jeden z parametrů soutěže byl ušit na míru výherci, nikdo jiný jej splnit nemohl.

K této zprávě

» Dokument: Co píší z Bruselu k dotační stopce
» Brusel zastavil čerpání dotací kvůli monitorovacímu systému
» Přehledná grafika: Pavučina vztahů u výbušné IT zakázky
» Zakázka u Šlechtové: Policie jde po účtech
» Ovlivněná IT zakázka? To je úplně na hlavu, říká exministr Jankovský
» Policie považuje audit u Šlechtové za věrohodný
» Senátorka: IT zakázka je ideální, když chcete něco předražit
» Nabídky firem v IT zakázce u Šlechtové: Najdi pět rozdílů

“Pokud hodnocení nabídek trpí takovou mírou netransparentnosti, jedná se o závažné porušení zákona, neboť postup zadavatele při hodnocení nabídek vylučuje jeho přezkum,” konstatoval mimo jiné úřad v rozhodnutí, které má deník Neovlivní.cz k dispozici.

ÚHOS se zabýval dvěma částmi zakázky s názvy “HW a SW vybavení pro zálohové pracoviště Aplikace MS 2014” a “Pořízení Aplikace MS2014+ a zajištění jejího provozu.” Verdikty vydal v září a říjnu.

V obou případech udělil ministerstvu pro místní rozvoj jako zadavateli padesáti tisícovou pokutu.

Ministerstvo pro místní rozvoj závěry ÚHOSu nekomentovalo, na otázky Neovlivní.cz zatím tiskový odbor neodpověděl. Je ale jisté, že s rozhodnutím nesouhlasí. To potvrdil i mluvčí ÚHOS Martin Švanda.

“V obou případech byl zadavatelem, Ministerstvem pro místní rozvoj ČR, podán rozklad a probíhají druhostupňová řízení,” uvedl Švanda.

Kritizovaná výběrová řízení padají na hlavu výběrové komise z roku 2012, v níž byli zastoupeni dnešní významní úředníci státní správy spojovaní s ČSSD a ANO. Šéfem komise byl Jan Sixta, současný tajemník ministerstva financí, kterého si vybral Andrej Babiš. V komisi působili také Jiří Nováček, který je teď náměstkem na vnitru, či Daniel Braun, dnešní vedoucí kabinetu eurokomisařky Věry Jourové.

Podpis jedné ze zakázek už ale spadá do éry ministryně Karly Šlechtové, která doposud výhrady vůči výběrovému řízení striktně odmítala. Dostala se kvůli tomu v minulosti do ostrého konfliktu s auditoru ministerstva financí v čele s Lukášem Wagenknechtem.

Rozhodnutí ÚHOSu podle zjištění Neovlivní.cz hodlají využít i policisté, kteří celou IT zakázku na monitorovací systém už skoro rok prověřují. O tom, jestli padne obvinění, ale zatím nerozhodli.