TOP 10 vlivu v Praze: číslo 3

Více než patnáct let ovládal Prahu mocenský kartel, který kdysi vytvořili lobbisté a podnikatelé společně s místními politiky. Nyní je však poprvé od 90. let všechno jinak: mapa vlivu v Praze se kompletně překresluje, deník Neovlivní.cz přináší žebříček deseti nejvlivnějších postav hlavního města. Druhou desítku najdete ZDE


ČÍSLO 3: PETR ŠTĚPÁNEK

Narozen 3. září 1965 v Kladně, biolog, místopředseda Strany zelených, starosta Prahy 4 a zastupitel za Trojkoalici

Štafeta městské části Praha 4 na Volkswagen Maratonu Praha v roce 2015 (úsek Podolí). Zdroj: Praha4.cz

Štafeta městské části Praha 4 na Volkswagen Maratonu Praha v roce 2015 (úsek Podolí). Zdroj: Praha4.cz

Je jedním z  mála politiků ze Strany zelených, který si jde systematicky, dlouhodobě a tvrdě za svým. Loni dosáhl zatím nejvyšších met ve své politické kariéře: stal se starostou Prahy 4 a zároveň zastává vlivný post mezi zastupiteli na pražském magistrátu: je šéfem klubu vládnoucí Trojkoalice.

Už jen tyto dvě funkce přispěly do celkového hodnocení  žebříčku Neovlivní.cz rozhodující měrou bodů. Například v kolonce rozhodovací pravomoci si připsal 80% bodů.

Díky postu starosty Prahy 4 řídí největší městskou část, ovládá suverénně největší rozpočet, který pro letošek přesahuje jednu miliardu korun. Stejně tak Petr Štěpánek posiluje díky pozici šéfa klubu na magistrátu.

Pozici pražské trojky v TOP 10 vlivu v hlavním městě Petr Štěpánek vyztužil ještě svým proslulým pragmatismem. Je o něm známo, že se dohodne na čemkoli a s kýmkoli, pokud mu to přinese nějaký politický užitek. Není to tak dlouho, co to předvedl přímo ve svém obvodu, kde se rozpadla tamní koalice. Petr Štěpánek se coby starosta obratem dohodl na nové koalici, v níž ovšem seděli zástupci těch partají, na jejichž kritice postavil svoji loňskou volební kampaň.

Podobně podržel pražskou primátorku Adrianu Krnáčovou při nedávném pokusu o její odstranění kvůli kauze pronájmu Škodova paláce. V opačném případě by totiž hrozil rozpad koalice na magistrátu.

Index vlivu: TOP 10 v Praze, Petr Štěpánek

Další body Štěpánek získal v hodnocení Neovlivní.cz díky tomu, že zná dokonale zákulisí pražské politiky. Navenek se k tomu příliš nehlásí, ale zkušenosti sbíral coby radní tři roky v éře primátora Pavla Béma. Tedy v době, kdy se schvalovaly například smlouvy k tunelu Blanka či k Opencard.

Místopředseda Strany zelených posiluje svou pozici i díky dalším funkcím, jejichž je pilným sběratelem. Kromě již zmiňovaných postů sedí také v dozorčí radě Pražských služeb a je předsedou bezpečnostního výboru magistrátu.

Zástupci ostatních vládnoucích stran v Praze se shodují, že pokud potřebují něco vyřešit, je Petr Štěpánek jediným z Trojkoalice, s kým dojdou ke shodě.

TOP 10 VLIVU V PRAZE: ČÍSLO 10

TOP 10 VLIVU V PRAZE: ČÍSLO 9

TOP 10 VLIVU V PRAZE: ČÍSLO 8

TOP 10 VLIVU V PRAZE: ČÍSLO 7

TOP 10 VLIVU V PRAZE: ČÍSLO 6

TOP 10 VLIVU V PRAZE: ČÍSLO 5

TOP 10 VLIVU V PRAZE: ČÍSLO 4